TAJ SVE MOŽE

Svemogući omiljeni sprej ujedno se pokazao i kao snažno sredstvo protiv najezde mrava

 NARIMAN SAFAROV/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Suočavate se s najezdom mrava u vašem domu ili vrtu? Možda ćete se iznenaditi kada saznate da se WD-40, uobičajeni lubrikant u kućanstvu, reklamira kao učinkovito sredstvo protiv mrava. Ova nekonvencionalna upotreba WD-40 u domu privlači pažnju na internetu, iako je važno napomenuti da se dokazi o njegovoj učinkovitosti protiv mrava uglavnom temelje na osobnim iskustvima, a ne na znanstvenim istraživanjima, piše House Digest. Potencijalna svojstva WD-40 u odbijanju insekata mogu se pripisati nekim njegovim sastojcima, osobito alifatskim ugljikovodicima, koji čine oko 50% njegove formule. Članak Agencije za zaštitu okoliša SAD-a iz 2007. istaknuo je da alifatski ugljikovodici imaju potencijalna svojstva insekticida. Međutim, za proizvod koji se koristi kao insekticid, ti spojevi su obično prisutni u koncentraciji od 97% ili više. Uz nižu koncentraciju u WD-40, njegova učinkovitost kao repelenta može biti manje sigurna.

Unatoč nedostatku znanstvene podrške, mnogi se pojedinci kunu u sposobnost WD-40 da tjera mrave. Ako imate posla s mravima, eksperimentiranje s WD-40 mogao bi biti korak vrijedan razmatranja, posebno kada se koristi kao dio šire strategije za kontrolu mrava. Bitno je koristiti proizvod na siguran način, pridržavajući se njegovih smjernica. Razumijevanje ponašanja i preferencija mrava također je ključno za učinkovitu kontrolu. Rješavanje problema s mravima često zahtijeva višestruki pristup, kombinirajući različite metode odbijanja za postizanje optimalnih rezultata.

@tik.tok.made.me.do.it #stitch @🐊💙GATOR💙🦌 for the win with this bug repellent hack. Thanks!! #fyp #bugs #wd40 #bees #wasps #bugrepellent #hackapproved #jmg8tor ♬ original sound - TikTok Made Me Do It

Kada odlučite koristiti WD-40 kao repelent, usredotočite se na omiljena mjesta mrava. Uobičajene ulazne točke u vašem domu uključuju okvire vrata, prozorske klupice i sve vidljive pukotine ili pukotine u zidovima i temeljima. Strateški našprican WD-40 oko ovih područja mogao bi odvratiti mrave od ulaska. Ipak, budite oprezni kada koristite WD-40, posebno u područjima kojima često pristupaju djeca i kućni ljubimci, i izbjegavajte njegovu upotrebu na mjestima gdje se priprema ili skladišti hrana.

U svom vrtu ili dvorištu potražite mravlje staze ili gnijezda. Neki vrtni mravi, obično se nalaze u tlu, ispod kamenja ili u blizini biljaka koje privlače insekte. Lagana primjena WD-40 na tim područjima može poremetiti tragove mrava i odvratiti ih od povratka. Upamtite, cilj nije zasititi područje, već nanijeti dovoljno da se stvori nepoželjno okruženje za mrave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. srpanj 2024 10:04