Genijalan izazov

Svi pričaju o metodi uklanjanja nereda 12-12-12 koja čini pospremanje lakšim nego ikad i to s razlogom

 KOSTIKOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ova metoda postavlja jasan cilj za uklanjanje nereda, a možete je prilagoditi svojim individualnim potrebama radi lakšeg upravljanja

Svi volimo izazove, zar ne? Postavljanje ambicioznog, ali jasnog cilja može biti dobar motiv za postizanje učinkovitih rezultata, posebno kada se radi o uklanjanju nereda. Zato biste trebali znati za metodu 12-12-12.

Ako želite živjeti jednostavnije i rastati se od hrpe stvari za koje ste se godinama držali, ovaj izazov stvarno ubrzava stvari. Možda je nemilosrdna - i sigurno nije za one sa slabim srcem - ali je sjajna tehnika koju možete usvojiti kada čistite sobu ako želite dobro živjeti s manje.

image
/SHUTTERSTOCK

ŠTO JE 12-12-12 IZAZOV UKLANJANJA NEREDA?

Ako tražite savjet za uklanjanje nereda koji će stvarno prodrmati vaš dom i pomoći vam da se rastanete sa stvarima, ne tražite dalje. Postavite si izazov i uozbiljite se ovom proaktivnom metodom.

Pravilo uklanjanja nereda 12-12-12 prvi je predstavio autor knjige The Minimalist Home: A Room-by-Room Guide to a Decluttered, Refocused Life, Joshua Becker, a ono se sastoji od izazova da se ljudima pomogne da odrade niz zadataka preuređivanja prostora u ostvarive, upravljive zadatke.

Pravila izazova su jednostavna. Odaberite sobu, ormar, ormarić ili bilo koji prostor koji biste željeli očistiti, a zatim odaberite 12 predmeta za baciti, 12 za doniranje i 12 bez kojih ne možete, dakle vraćate ih u ormar. Ormar, police za knjige ili igraonice izvrsna su mjesta za početak, a uz to postavljanje cilja prema kojem ćete raditi pomoći će vam da ostanete usredotočeni i učiniti posao lakšim za upravljanje.

image
KOSTIKOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

GDJE SE PRIMJENJUJE?

Tehnike uklanjanja nereda poput ove nisu univerzalne. Postoje situacije u kojima će vam se činiti korisnijim od drugih, pa će vaša nastojanja biti uspješnija ako znate gdje i kada primijeniti ovu tehniku.

Pravilo 12-12-12 može biti učinkovito za ljude koji ne znaju kako započeti s uklanjanjem nereda. Postojanje broja kojeg treba slijediti može vas zadržati usredotočenim na cilj i učiniti proces uklanjanja nereda zabavnim.

Ovo je pravilo najbolje za ljude kojima je potrebna strategija ili osnovni plan za početak. Također je korisno za zaposlena kućanstva koja žele svoj dom održavati urednim i bez nereda te mogu redovito primjenjivati pravilo 12-12-12.

Ljepota izazova je u tome što se može lako prilagoditi i vašim osobnim okolnostima. Ako želite ubrzati, pokušajte 12-12-12-12, Pronađite 12 predmeta za bacanje, 12 za doniranje i 12 za spremanje u ormar, sve u roku od 12 minuta.

Međutim, ako ste skloni žaljenju za stvarima ili patite od umora pri donošenju odluka, možda ćete imati problema s ovom metodom. Pokušajte dugoročnija rješenja za uklanjanje nereda poput šestomjesečnog pravila prema kojem se sve što niste upotrijebili u proteklih šest mjeseci možete baciti.

image
ANELA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

SAVJETI ZA PRIMJENU METODE 12-12-12

Ako imate posla s manjim prostorima ili jednostavno želite postaviti razumniji cilj za uklanjanje nereda, možda biste trebali prilagoditi pravilo 12-12-12. Svatko ima drugačiji životni stil, ciljeve i različita polazišta. Ako vam je 36 (12-12-12) previše, lako možete početi s tri stvari (1-1-1). U drugim slučajevima, možda ćete htjeti riješiti više od 36 stavki ako stvarno želite primijetiti rezultate.

Također je bitno samopouzdanje u donošenju odluka. Nemojte si dopustiti paralizu mučeći se oko toga što baciti, donirati ili vratiti. Ako je vaš dom vrlo pretrpan, ne bi trebalo biti teško pronaći 12 predmeta unutar svake kategorije. Kad pogledate svoj dom s ovakvim načinom razmišljanja, mogli biste se iznenaditi koliko vam zapravo stvari ne treba!

Naposljetku, možete primijeniti samo izazov s jednim elementom ako se trenutno ne planirate riješiti bilo čega. Idite od sobe do sobe u svom domu i lako ćete pronaći 12 predmeta koji pripadaju negdje drugdje! Svakodnevno obavljanje ove navike uklanjanja nereda pomoći će vam da vaš prostor bude bolje organiziran, a vi ćete potrošiti puno manje vremena tražeći one izgubljene stvari. Čak i ako ništa ne izbacujete, to je još uvijek pobjeda!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 21:38