dobra fora

Svi u posljednje vrijeme stavljaju plastičnu foliju u zamrzivač. Evo objašnjenja zašto...

 /SHUTTERSTOCK

Mnogi drže plastičnu foliju u ladici pored aluminijske folije, papira za pečenje i vreća za smeće, ne znajući da postoji bolji način za njezino spremanje.

Ako imate problema s odmotavanjem plastične folije, trebali biste je držati u zamrzivaču. To je zato što je dizajnirana da se zalijepi za posuđe i hranu, pa je logično da je ponekad ne možete odvojiti. Međutim, držanje u zamrzivaču riješit će taj problem.

Naime, većina plastičnih folija izrađena je od polietilena, vrste plastike koja se najčešće koristi u svijetu. U plastičnoj foliji, polimerne molekule su jako čvrste i prirodno ljepljive. Međutim, proizvođači dodaju i ljepila koja omogućuju prianjanje na druge materijale.

Naravno, također je poznato da plastična folija stvara statički elektricitet, što dovodi do argumenta za njeno skladištenje u zamrzivaču. Prema The Kitchenu, hladan zrak smanjuje statiku, a plastična folija također gubi svoju ljepljivost na nižim temperaturama zbog molekularnih razloga.

"Prianjanje između komada plastike može biti potaknuto molekulama na površini koje se preuređuju kako bi stvorile slabe kemijske veze, a niža temperatura može malo inhibirati taj proces", objasnio je profesor fizike Chad Orzel, a prenosi Klix.

Važno je naglasiti da plastična folija ne mora stalno biti u zamrzivaču. Ako imate problema s odvajanjem folije, dovoljno ju je ostaviti u zamrzivaču 15 minuta prije nego što je namjeravate koristiti. Na kraju, nakon što završite s folijom, svakako ostavite jedan mali kraj plastične folije izvana. Zalijepite ga ljepljivom trakom na dio kutije jer ćete tako spriječiti da sljedeći put morate pronaći završni komad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. kolovoz 2024 18:07