SVI GA IMAJU

Treba vam samo jedna jabuka ako vaš novi tepih ima onaj prepoznatljivi neugodni "miris"

 /SHUTTERSTOCK

Ako je na vašem starom tepihu došlo do značajnih mrlja, promjene boje i istrošenosti, kupnja novog tepiha i njegovo postavljanje kod kuće može biti sjajan osjećaj i učiniti da se cijeli vaš dom izgleda novo. Međutim, iako će se izgled i dojam vašeg doma promijeniti s novim tepihom, jedna od najuočljivijih stvari u početku je miris vaše nove prostirke - može biti prilično iritantan i neugodan. Ovaj će miris nestati nakon dan ili dva, ali može trajati tjednima. Srećom, umjesto da strpljivo čekate da miris nestane, možete ga se brže riješiti, piše House Digest.

Postoji mnogo malih navika koje će učiniti da vaš dom bolje miriše, ali odličan način da se riješite ovog novog mirisa tepiha je korištenje jednostavne namirnice koju vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. Jabuka može upiti miris novog tepiha i pomoći da soba ponovno miriše svježe. Najbolji način da iskoristite ovaj trik je da prerežete jabuku na pola i zatim je stavite u zdjelu u sobi s novim tepihom. To biste trebali učiniti s nekoliko jabuka za najbolje rezultate — koliko vam je potrebno ovisit će o veličini vašeg prostora. Kao alternativu možete koristiti celer ili luk. Međutim, ako koristite ove namirnice, ulijte i malo vode u posudu. Koji god sastojak odabrali, ostavite ga preko noći, a ujutro biste trebali vidjeti da se miris značajno smanjio.

Novi tepisi sadrže kemikalije poznate kao hlapljivi organski spojevi (VOC). Te se kemikalije koriste za izradu tepiha, kao i za mnoge druge predmete za kućanstvo, poput boja i raznih završnih obloga za podove. VOC su opasni i čak i kratkotrajna izloženost njima može dovesti do glavobolja i vrtoglavice, kao i iritacije očiju, nosa i grla. Trebali biste izbjegavati kupnju boje s ovim sastojkom, ali često se ne može pomoći kod tepiha

Tijekom "ispuštanja plinova", te se kemikalije dižu i ulaze u zrak. To počinje nakon što se tepih razmota i postavi. Budući da se VOC ispuštaju u zrak, to može utjecati na kvalitetu zraka i stvoriti neugodan miris u prostoriji. Ovaj će se miris ostati danima ili, u nekim slučajevima, nekoliko tjedana. Ovaj trik s jabukama pomaže eliminirati ovaj kemijski miris jer voće djeluje kao prirodni apsorber mirisa. Jabuke upijaju sve vrste mirisa, također imaju ugodan, svjež miris koji će učiniti da vaš dom ljepše miriše. Iako postoje drugi sastojci koji mogu apsorbirati mirise, do jabuka je vrlo lako doći i odlična su prirodna opcija koju treba razmotriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. kolovoz 2024 18:04