POKAZALA ISTRAŽIVANJA

U vodu ubacite pet grama ovog sastojka: ‘Komaraca će garantirano biti 30 posto manje‘

 /SHUTTERSTOCK

Napikajte klinčiće u limun, namažite kožu lavandinim uljem, okružite se ružmarinom... Samo su neki od brojnih savjeta koji kruže internetom, a koji bi vam trebali pomoći u odbijanju komaraca. No, ako ste jedni od onih koje ove male, nepodnošljive krvopije ne puštaju na miru, vjerujemo da ste mnoge takve trikove i sami isprobali, s više ili manje zadovoljavajućim rezultatom. A jeste li isprobali i talog kave?

Možda ste čuli da se kava može koristiti kao prirodni repelent za insekte i alternativa komercijalnim insekticidima krcatim kemikalijama. Međutim, zasigurno ste se pitali vrijedi li trošiti tolike količine kave, ne znajući hoće li trik biti učinkovit. Sada smo dobili odgovor!

Iako nema poznatih studija koje potvrđuju učinkovitost taloga kave u tjeranju komaraca, ispostavilo se da ima nekih prednosti u njihovoj kontroli. Naime, nekoliko je studija pokazalo repelentni i insekticidni učinak kave na odrasle komarce i njihova jaja, piše House Digest.

Podaci iz studije, dostupni putem Nacionalne knjižnice medicine SAD-a, a objavljeni u časopisu Parasites & Vectors, otkrili se da će ženke komarca devet od deset puta jajašca položiti u čistu vodu, za razliku od vode koja sadrži visoko koncentrirani ekstrakt kave. Za potrebe studije, koncentrat se sastojao od 4,7 grama svježe pržene, mljevene kave u 150 ml kipuće vode. Kada je riječ o korištenom talogu kave, mješavina od 4,7 grama korištenog taloga kave u 75 ml vruće vode smanjila je izlijeganje jaja komaraca za oko 30 posto.

image
/SHUTTERSTOCK

Drugi eksperiment izveden na Novom Zelandu otkrio je da iskorišteni talog kave zapravo može ubiti ličinke komaraca u stajaćoj vodi. U eksperimentu su istraživači dodavali različite količine iskorištenog taloga kave u vodu s ličinkama kako bi procijenili insekticidni učinak različitih koncentracija. Rezultati su pokazali da je više ličinki umrlo u vodi koja je sadržavala iskorišteni talog kave nego u čistoj vodi, bez obzira na koncentraciju kave. S vremenom je voda s najviše taloga kave ostala smrtonosna za ličinke, dok su otopine s nižim dozama uzrokovale manju smrtnost.

Trebaju li vas ovi podaci potaknuti da počnete bacati talog kave u lonce i lavore s vodom, pa čak i lokve u dvorištu? Ako razmišljate o kuhanju visoko koncentrirane kave u tu svrhu, ne bismo vam to savjetovali. Bit će skupo, a uvjeti u vašem dvorištu neće odražavati one u laboratorijima istraživača. Samim time nema jamstva da ćete dobiti isti rezultat. Ipak, ako niste sigurni što učiniti s ostacima taloga kave svako jutro, pokušajte ih dodati izvorima vode na otvorenom. Možda ćete uspjeti spriječiti da se neke ličinke izlegu. Ali ako želite dokazani način za uklanjanje dosadnih nametnika, maknite ustajalu vodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 08:26