Uistinu pomaže

Uklonite mrlje od ulja s kolnog prilaza u 30 minuta s pomoću ovog kućnog sredstva - ultra je upijajuć

 OSKARS BORMANIS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Mrlje od ulja na vašem prilazu mogu biti trn u oku, a curenje i izlijevanje može se dogoditi svakome, osobito vlasnicima automobila. Međutim, uklanjanje mrlja možda nije tako teško kao što ste isprva mislili.

Prilazi i terase vjerojatno će dobiti mrlje u nekom trenutku tijekom svog životnog ciklusa bez obzira koliko se trudili da ih izbjegnete. Za neke vlasnike kuća to nije veliki problem, ali za one urednije među nama vjerojatno će izazvati stres.

Iako na tržištu postoji niz specijaliziranih proizvoda za čišćenje prilaza, oni mogu biti skupi i možda neće uvijek obaviti posao kako treba (osim Dimer).

image
YUTTAPHONG BUASAN/GETTY IMAGES

Stručnjaci za popločavanje u Terraform Driveways podijelili su svoj "go-to" kućansko sredstvo koje preporučuju za korištenje, na express.co.uk.

Tvrde da je soda bikarbona najbolje "sredstvo za uklanjanje mrlja od ulja" s betonske površine i terasa. Soda bikarbona uklanja masnoću jer ima "ultra-upijajuća" svojstva. S time da napominju da je najučinkovitija na još mokrim ili netom uprljanim kolnim prilazima.

Prvo što trebate učiniti je napraviti pastu od sode bikarbone i tople vode, i nanijeti je na mrlju od ulja. Ostavite 30 minuta ili preko noći ako je mrlja posebno velika, zatim upotrijebite tvrdu četku i izribajte tretiranu površinu. Na kraju isperite čistom vodom.

Alternativno, postoji još jedan proizvod iz kućanstva koji možete koristiti za uklanjanje mrlja od ulja na prilazu - deterdžent za pranje rublja.

Stručnjaci su objasnili da je deterdžent za pranje rublja dobra opcija za uklanjanje mrlja od ulja jer “sadrži površinski aktivne tvari i često blagu lužinu”. To su molekule koje "povećavaju sposobnost miješanja vode i drugih tvari" što ih čini učinkovitim u "otapanju prljavštine kao i ulja".

Ako koristite deterdžent za pranje rublja u prahu, trebali biste ga pomiješati s toplom vodom kako biste stvorili pastu koju zatim možete nanijeti na mrlju od ulja. Ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim ga izribajte tvrdom žicom kako biste uklonili sve ostatke.

Ako koristite tekući deterdžent za pranje rublja, otopinu možete izravno izliti na mrlju, a zatim proći kroz isti postupak ribanja četkom s dlačicama.

Na kraju, crijevom isperite višak ulja i deterdženta. Nakon što se osuši, vidjet ćete ima li ostataka ulja i trebate li ponoviti postupak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. srpanj 2024 10:39