BEZ TRAGA

Uklonite ogrebotine na posuđu i aparatima od nehrđajućeg čelika; evo i kako ih bez muke ispolirati

 SHUTTERSTOCK
Dobra vijest: ogrebotine je moguće ukloniti, bez velikih troškova

Kućanski aparati od nehrđajućeg čelika djeluju poput statusnog simbola u svakoj kuhinji. Nehrđajući čelik je zapravo slitina željeza i kroma (najmanje 12 posto, dok moderni nehrđajući čelici sadrže i do 30 posto kroma), a razvijen je početkom 20. stoljeća. Danas u svakoj kuhinji možemo pronaći ponešto izrađeno od nehrđajućeg čelika, bile to tave, posuđe, pribor za jelo, kuhalo za vodu, sudoper, hladnjak, ploča za kuhanje...

Ovaj se materijal lako čisti i oku je ugodan - osim kad na njemu uočimo ogrebotine. U tom slučaju, predmet izrađen od nehrđajućeg čelika nije više toliko vizualno privlačan, iako ne gubi puno na funkcionalnosti. Ali te je ogrebotine moguće u potpunosti ukloniti - naravno, ako nije riječ o ogrebotinama koje su ušle preduboko u materijal. Evo čime ćete vratiti stari sjaj nehrđajućem čeliku.

image

Kad čistite površine od nehrđajućeg čelika, obavezno koristite neabrazivna sredstva

IMAGEROLLER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Neabrazivna sredstva za čišćenje

Postoji cijeli niz neabrazivnih sredstava za čišćenje koja će vam pomoći pri uklanjanju mrlja i poliranju nehrđajućeg čelika, navodi Karuna Eberl na portalu Family Handyman. Dovoljno ih je nanijeti na čistu krpu od mikrovlakana ili drugu meku krpu, nježno njima polirati površinu, pa obrisati vlažnom, a zatim i suhom krpom.

‘Obavezno polirajte ogrebotinu u smjeru strukture čelika, tako ćete brže ispuniti nastale brazde‘, savjetuje kaže Fahad Javaid, generalni direktor tvrtke Zanduco Restaurant Equipment Supply. ‘Iako to zahtijeva više vremena, izbjegavajte korištenje kružnih pokreta jer bi mogli uzrokovati promjenu boje na materijalu.‘ ‘Budući da su ovi proizvodi izrađeni posebno za nehrđajući čelik, to je najbolja metoda za redovito održavanje i tretiranje ogrebotina na nehrđajućem čeliku‘, kaže Alicia Sokolowski, predsjednica AspenCleana. Loša strana: ova su sredstva bitno skuplja od kućnih pripravaka.

Komplet za uklanjanje ogrebotina

Za dublje ogrebotine, stručnjaci preporučuju komplete za uklanjanje ogrebotina, u kojima se nalaze smjese za poliranje i brusni diskovi različitih zrnaca. ‘Ovi setovi uklanjaju čak i dublje ogrebotine i vraćaju sjaj, ali zahtijevaju vrijeme i trud - a rezultat možda ne bude kakav ste očekivali‘ kaže Shlomo Cherniak, vlasnik Cherniak Home Servicesa.

Pasta za zube

Pasta za zube popularan je ‘uradi sam‘ pripravak. Ova je metoda najbolja za vrlo sitne ogrebotine i rutinsko održavanje, kaže Sokolowski, ali nije tako učinkovita kad su u pitanju duboke ili površinski široke ogrebotine. Postupak je sljedeći: odaberite pastu za zube bez gela (i onu koja ne nudi izbjeljivanje), stavite malu količinu paste na meku krpu, a zatim nježno utrljajte preko ogrebotine. Isperite vodom, pa osušite mekom, čistom krpom.

Ovu metodu prvo isprobajte na malom, neuočljivom području kako biste bili sigurni da neće učiniti više štete nego koristi na vidljivoj površini. ‘Neki preporučuju kombinaciju paste za zube i maslinovog ulja, ali mislim da to uzrokuje više ogrebotina‘, kaže Delah Gomasi, direktor tvrtke MaidForYou.

image

Krpe od mekih materijala najbolji su vam prijatelj pri poliranju

CURTSEYES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Pripravak od sode bikarbone

Lagana abrazivnost sode bikarbone čini je još jednim popularnim kućnim pripravkom za uklanjanje ogrebotina s nehrđajućeg čelika. Pomiješajte jednake dijelove sode bikarbone i vode da dobijete gustu pastu, pa laganim pritiskom utrljajte pastu u ogrebotinu duž strukture čelika. Nakon što ste to učinili, Isperite područje vodom kako biste uklonili višak paste, zatim osušite mekom krpom.

Alternativno, možete koristiti pastu za zube bez gela pomiješanu sa sodom bikarbonom i vodom - tim pripravkom nježno obrađujte ogrebotinu.

Maslinovo ulje ili ocat

Za brzo, privremeno rješenje, Sokolowski preporučuje da isprobate maslinovo ulje ili ocat. Obrišite površinu od nehrđajućeg čelika vlažnom krpom kako biste uklonili prljavštinu. Zatim navlažite drugu čistu krpu maslinovim uljem ili octom i utrljajte je u ogrebotinu. Nakon obrade, obrišite sav višak ulja ili octa suhom krpom.

Ovo brza i ekološki prihvatljiva metoda vraća čeliku prirodan sjaj, ali samo prikriva ogrebotine. Također, učinkovita je samo na lagano izgrebanim područjima.

Fini brusni papir

Ova metoda nije bezopasna - uvijek postoji opasnost da dodatno pogoršate stvar. Ali brusni papir finog zrna čest je izbor majstora za manje popravke. ‘Ako moji radnici slučajno ogrebu aparat od nehrđajućeg čelika, stvar možemo spasiti korištenjem finog brusnog papira‘, priznaje Delah Gomasi. ‘Ovom metodom morate tretirati cijelu površinu.‘

image

Ne brzajte - ogrebotine ne nestaju nakon par sekundi, ali posao će se na kraju isplatiti

SHUTTERSTOCK

Što NE činiti kako biste uklonili ogrebotine

Pri pokušaju uklanjanja ogrebotina na nehrđajućem čeliku, nikako nemojte koristiti abrazivne materijale poput čelične vune ili četke od tvrde plastike - samo će pogoršati stvari. Ne trljajte ogrebotinu u smjeru suprotnom od strukture ili kružnim pokretima, što također može uzrokovati dodatna oštećenja. I ne posežite za sredstvima za čišćenje na bazi klora, koja mogu oštetiti završni sloj. Ne pritišćite snažno i ne koristite prljave krpe.

Kako spriječiti nastanak ogrebotina

Redovito čišćenje i poliranje važni su za održavanje nehrđajućeg čelika tako ćete sakriti mnoge manje ogrebotine. Pri čišćenju i poliranju koristite čiste, mekane krpe, i to one od mikrofibre ili mekog pamuka. Nakon korištenja, posuđe ili aparat odmah osušite. ‘Vodene mrlje mogu pogoršati stanje ogrebotina, stoga osušite posuđe i uređaje nakon čišćenja‘, predlaže Ross Pascale, direktor Neeet House Cleaning Servicesa.

Koristite podmetače i podloge te izbjegavajte dodirivanje površine oštrim ili abrazivnim predmetima. Klonite se abrazivnih sredstava za čišćenje i tvrdih predmeta za ribanje. Također, ne koristite sredstva za čišćenje na bazi klora, jer ona mogu uništiti zaštitni sloj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 07:35