(NE)SPRETNE RUKE

‘Uradi sam‘ projekti mogu biti zabavni, ali i iznimno opasni! Ovo je 5 najčešćih katastrofalnih pogrešaka u domu

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Napraviti nešto svojim rukama, realizirati vlastitu ideju od početka do kraja i na taj način poboljšati svoj životni prostor ne može se emocionalno, a često ni financijski mjeriti s naručenim ili kupljenim rješenjima. Svaka čast pojedincima istančanog ukusa i zavidnog talenta, ali nemaju svi spretne ruke. Ponekad treba biti realan i znati koje su vaše mogućnosti prije nego se upustite u neki kućni projekt. Zašto? Jer cijeli proces, nažalost, može otići u krivom smjeru.

Britanski stručnjaci izdali su upozorenje za sve koji se ovog ljeta planiraju upuštati u ‘uradi sam‘ projekte bez odrađenog prethodnog istraživanja i bez potrebnog alata ili dovoljno znanja za njihovu realizaciju, a koje je možda bolje prepustiti stručnjacima. Beth Boulton, direktorica marketinga u tvrtki Eurocell, navela je za Gloucestershire Live neke od najčešćih DIY nezgoda koje vas mogu skupo stajati.

Probijanje zidova

image
/SHUTTERSTOCK

Otvoreni prostori s puno prirodnog svjetla dokazano su korisni za naše mentalno i fizičko zdravlje, stoga ne čudi što mnogi od nas gledaju svoje zidove s mislima da ih sruše kako bi stvorili veću sobu. Međutim, potrebno je znati da se ne može baš svaki zid probiti, barem ne bez odgovarajućih strukturalnih ojačanja. Uklanjanje nosivog zida može rezultirati opasnim urušavanjem stropa i učiniti dom potpuno neprikladnim za život. Popravak ove štete može biti iznimno skup, i preko 10.000 eura.

Dogradnja

Dogradnja u vlastitom angažmanu može se činiti kao dobar način da uštedite, ali u stvarnosti biste trebali imati detaljno znanje o gradnji, građevinskim propisima te električnim i vodovodnim sustavima kako biste stvorili siguran novi prostor u vašem domu - to je nešto što obično zahtijeva nekoliko različitih obrtnika s različitim specijalnostima. Neuspjeh u stvaranju sigurnog, izoliranog prostora s čvrstom strukturom može biti nevjerojatno skupo. Vlasnici kuća suočeni su s mogućnošću rušenja svog proširenja i izrade nacrta za stručnjake koji će ga ispravno ponovno izgraditi - ovisno o veličini vašeg proširenja, moglo stajati preko 20.000 eura te učiniti vaš dom potpuno neupotrebljivim za stanovanje dok se radovi ne završe.

Rješavanje vlastitih temelja

image
/SHUTTERSTOCK

Postavljanje temelja i osiguravanje pravilne drenaže nevjerojatno je važno za osiguravanje strukturalnog integriteta i dugovječnosti proširenja ili poboljšanja vrta, a ako to učinite pogrešno, može dovesti do skupih popravaka u budućnosti. Ako ne osigurate odgovarajuće izravnavanje i odvodnju, temelj se može napuniti vodom i popucati, što će koštati tisuće eura za popravak. U najgorem slučaju, to može uzrokovati spuštanje temelja, kao i mjesece istraživanja i posjete građevinskih inženjera.

Zanemarivanje propisa

Zatvaranje očiju pred propisima o planiranju i gradnji može vas dovesti u vrlo nezgodnu situaciju. Nije za sve projekte potrebna dozvola, ali uvijek je pametno provjeriti prije nego započnete projekt, a ne nakon. Ako nastavite bez građevinske dozvole, a kasnije se ispostavi da vam je bila potrebna, možete se suočiti s rušenjem cijelog projekta, pa čak i novčanom kaznom.

Zdravstveni rizik

image
/SHUTTERSTOCK

Za kuće građene prije 40, 50 i više godine često su korišteni opasni materijali, koji su se u to vrijeme smatrali sigurnima. Najozloglašeniji od njih je azbest, koji prilikom uklanjanja oslobađa sićušna vlakna u zrak. Udisanje tih vlakana može uzrokovati nekoliko teških zdravstvenih stanja, stoga je preporuka da za takve radove uvijek angažirate stručnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 08:25