POTROŠNJA U DOMU

Uskoro nam stižu veći računi. Isključite ove uređaje odmah iz struje i uštedite značajne iznose

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Zima je pred vratima, a uzmemo li u obzir da ćemo uslijed rasta cijena energenata veće račune za plin dobiti već u studenome, a za struju u prosincu, nije naodmet pozabaviti se potrošnjom u domu.

Za početak treba vidjeti koje smo uređaje koristili u prethodnim ljetnim mjesecima, a koji u nadolazećem periodu mogu nepotrebno crpiti energiju pa je njihovo isključivanje jedan od najlakših načina za smanjenje troškova energije. Nicholas Aukland, stručnjak za energiju i grijanje u tvrtki Trade radiators, rekao je za britanski The Sun da je klima uređaj jedan od najvećih gutača energije u domu, a čak i ako jedinica ima opciju grijanja, savjetovao je da je bolje prijeći na električne grijalice ili plinsko centralno grijanje. Klima je, dakle, tek jedan od uređaja koji bi bilo poželjno potpuno isključiti iz struje, budući da je "način mirovanja" tajni ubojica kada je riječ o rasipanju energije.

image
/SHUTTERSTOCK

Govori li se o uređajima koji u stanju pripravnosti najviše troše energije, na prvom su mjestu, rekao je Aukland, igračke konzole. U usporedbi s njima, i televizori troše manje.

"Mogli biste svake godine dodati do 60 funti na svoje račune za energiju samo ako su uređaji u stanju pripravnosti", rekao je.

Također, Aukland je upozorio da tijekom hladnijeg perioda u godini nema potrebe za uključivanjem ventilatora koji "mogu pojesti vaš račun za energiju, a da to ni ne primijetite".

"Ljeti su ventilatori od pomoći, ali zimi je energetski učinkovitije rashladiti se otvaranjem prozora", savjetovao je.

Dodao je kako je poželjno rjeđe koristiti i hidromasažnu kadu te isključiti vodu u vrtnim dekorativnim elementima.

Iako točne uštede na računima mogu varirati ovisno o nizu čimbenika, kao što su tarifa za energiju i točan model svakog uređaja, kada se zbroji potrošnja ovih navedenih uređaja, njihovim se isključivanjem u Britaniji može uštedjeti oko 260 funti na mjesec.

No, što je s onim uređajima koji su nam neophodni tijekom zimskog perioda?

Jordan Chance, stručnjak za grijanje iz PlumbNationa, rekao je ranije za The Sun kako je uključivanje grijanja samo kada vam je potrebno najbolji način za uštedu energije. Isto se odnosi i na električne držače za ručnike.

image
/SHUTTERSTOCK

Ušteda je ostvariva čak i gašenjem rasvjete koja se inače koristi oko kuće i vrta, a uvijek je poželjno razmisliti i o prebacivanju na solarnu rasvjetu, budući da jesen nudi određen broj sunčanih dana, a noć ne pada tako brzo kao tijekom zime. Uzimajući to u obzir, valja iskoristiti sunce i za sušenje rublja vani. Iako će rublju biti potrebno više vremena da se osuši na otvorenom, u odnosu na sušilicu, stručnjakinja za energiju Justina Miltienyte iz Uswitcha predložila je uključivanje dodatne centrifuge tijekom pranja u perilici rublja kako bi se ocijedio višak vode.

Što se tiče općenitih uređaja u domu, valja izdvojiti i mikrovalnu pećnicu koja se također naziva "vampirskim uređajem" jer nepotrebno crpi energiju čak i kad nije u upotrebi, pa i to valja uzeti u obzir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 10:41