EKOMANIJA

Većina nas ovako pere rublje, ali jedna kemičarka tvrdi da je to velika pogreška: ‘Može negativno utjecati na zdravlje‘

Ilustracija

 /SHUTTERSTOCK

Sylwia Panek naziva se "ambasadoricom octa i sode bikarbone" i "prirodnom kemičarkom", a na društvenim mrežama vodi profil "Zdravi dom" koji prati 120 tisuća ljudi. Na njemu dijeli svoje pouzdane, prirodne i jeftine metode čišćenja s minimalnim utjecajem na okoliš. Tako je nedavno komentirala sveprisutnu upotrebu omekšivača kod pranja rublja, piše poljski portal kobieta.gazeta. Naime, Sylwia tvrdi kako je korištenje omekšivača velika pogreška jer može negativno utjecati na naše zdravlje.

"Omekšivač se ne ispire, ostaje u vlaknima tkanine i u perilici rublja, kontaminirajući je", istaknula je i dodala kako odustajanje od omekšivača može imati mnoge prednosti: štednju novca, brigu za okoliš i vlastito zdravlje.

Skrenula je pozornost i na sastave omekšivača koji nisu uvijek potpuno jasni i potpuni.

"Vidite li na etiketi četiri, pet sastojaka? To nije potpun sastav! Proizvođači sredstava za čišćenje nisu obavezni dati nam puni sastav svojih proizvoda. Ako želimo znati puni sastav, moramo malo istražiti. Jednom sam provjerila sastav popularnog omekšivača i bilo je čak 26 sastojaka, uključujući sedam mirisa, KONZERVANSA, EMULGATORA, BOJA...", navela je, dodajući kako je sve to u kontaktu s kožom.

Preporučila je da se omekšivač nikako ne koristi za odjeću djece do njihove treće godine, a savjetovala je i da ga se izbjegava kod pranja ručnika i kuhinjskih krpa jer tada gube svoju sposobnost upijanja.

Prema njenom mišljenju, to nije jedini nedostatak upotrebe omekšivača. Upozorila je da većina pakiranja sadrži informacije o alergijskim reakcijama.

"Zapamtite, alergija nije samo osip na koži", rekla je, dodajući kako sastojci omekšivača ne dolaze u kontakt samo s kožom, nego ih i udišemo, što može uzrokovati grebanje grla, nadraženost očiju, pa čak i glavobolju.

Njena je preporuka pripremiti i koristiti ekološku zamjenu za omekšivač koji ne uništava perilicu i ne utječe na zdravlje. Podijelila je i recept. Za pripremu su potrebne dvije i pol šalice destilirane vode, 4 žlice sušene lavande, 15 kapi eteričnog ulja lavande, 2 žlice čistog alkohola, bočica s raspršivačem i gaza.

Prvo se priprema "čaj" od lavande: šalicu vode treba staviti kuhati, a kad zakipi dodaje se sušena lavanda. Kad "čaj" malo odstoji dodaje se preostala voda te se sve ponovno kuha do vrenja. Kad se malo ohladi dodaje se alkohol i eterično ulje, a zatim se sve prelije kroz gazu u bočicu. Ekološka zamjena za omekšivač ne dodaje se u perilicu rublja nego se nanosi na odjeću tijekom ili nakon glačanja. Može se prskati i u ormar, pa čak i "osvježiti" tapecirani namještaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. kolovoz 2024 00:29