NASLAGE MASNE PARE

Više ne trebate satima ribati staklo na pećnici. Očistite ga u tren oka

 /SHUTTERSTOCK

Znamo, sve znamo... Uvijek je pametnije, praktičnije, lakše i jednostavnije redovito čistiti velike kućanske aparate poput primjerice, perilice rublja ili pećnice, po mogućnosti nakon svakog korištenja. U tom slučaju ta se radnja čak niti ne može smatrati nekim zamornim čišćenjem, budući da je riječ o brzinskom brisanju i održavanju. Ali to odlično zvuči samo u teoriji.

Koliko vam se puta dogodilo da ste određeni uređaj odlučili počistiti tek kada se iz njega počeo širiti neugodan miris ili kada više niste mogli vidjeti kroz "vrata" u njegovu unutrašnjost. Uzmimo za primjer spomenutu pećnicu. Ako odmah nakon pripremanja jela pričekamo da se pećnica ohladi te ju prebrišemo, vrlo vjerojatno ćemo izbjeći nakupljanje izgorene poprskane masnoće i naslage masne pare po stijenkama i staklu na vratima. Sa svakim novim zagrijavanjem pećnice, odnosno pripremanjem obroka, te će se naslage dodatno skrutnuti i širiti neugodne mirise, a ne treba spominjati da će biti potrebni sati i sati ribanja da ih se ukloni.

U takvim situacijama mnogi će posegnuti za agresivnim kemijskim sredstvima kako bi se ti tvrdokorni ostaci "otopili" u što skorijem roku, ali ne samo da ti proizvodi mogu oštetiti materijal, ukoliko ih se ne ispere dobro riskira se njihov mogući kontakt s hranom, što je vrlo problematično.

Iz tog razloga mudre domaćice same pripremaju sredstvo za čišćenje, i to od sastojaka koje već imaju kod kuće. Riječ je o smjesi octa i sode bikarbone. Smjesa se nanosi izravno na zahvaćeno područje, gdje treba odstajati najmanje 20 minuta. Zatim se uklanja vlažnom, prethodno opranom krpom. Postoji još jedan način povoljnog i učinkovitog načina za čišćenje stakla na pećnici, ali traje malo dulje: tijesto pripremljeno do sode bikarbone i vode nanosi se na staklo te se ostavlja najmanje dva sata prije brisanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 14:40