šteti zdravlju i košta puno

Vodoinstalater otkriva najčešću pogrešku koja uzrokuje plijesan u kupaonici: ‘S ovim postupkom navlačite groznu vlagu!‘

 /SHUTTERSTOCK

Spore plijesni su posvuda oko nas, u svim klimatskim uvjetima. Plijesan je gljivica i neke vrste su izuzetno korisne za čovječanstvo (mislimo na penicilin), dok druge mogu biti prilično opasne. Dakle, da pojasnimo, plijesan je gljivica koja raste na toplim, vlažnim mjestima u vašem domu poput kupaonice te na tkaninama i knjigama pohranjenim u vlažnim podrumima. Plijesan počinje kao siva ili bijela praškasta nakupina. Postat će crna ili smeđa ako se odmah ne ukloni.

Postoji jedna uobičajena pogreška koju mnogi ljudi čine, a za koju ne znaju da može rezultirati pojavom plijesni i popravcima koji vas mogu stajati puno novca i naškoditi vašem zdravlju. Naime, koliko god se trudili održavati kupaonicu čistom, pojava plijesni na zidovima i stropovima vrlo je česta. To je često zbog vlažne i tople atmosfere ili nedostatka ventilacije. Plijesan može biti vrlo opasna za vaše zdravlje ako ste joj predugo izloženi. Osim toga, rješavanje većih problema s plijesni može biti vrlo skupo ako morate pozvati profesionalce, prenosi Espreso.

- Sigurno ste nakon tuširanja ostavili mokar ručnik na podu ili ste ga samo stavili u košaru nakon vježbanja i nije se osušio. Mokri ručnici koje niste pravilno zbrinuli stvaraju više vlage u vašoj kupaonici, što dovodi do neugodnih mirisa, štetnih bakterija i na kraju do rasta plijesni - otkrio je jedan vodoinstalater.

Koja su vaša iskustva?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. srpanj 2024 11:45