ZAŠTITITE SE

Za ulazak miša u kuću dovoljna je rupica promjera sedam milimetara. Evo kako da nikada ne uđu

 DAVORLOVINCIC/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Glodavci poput miševa i štakora u domu mogu kontaminirati hranu, izgristi važne papire, oštetiti električne instalacije i širiti bolesti. Kad su već jednom tu, teško ih je i mučno istjerati pa je najbolje da ih spriječite da se uopće uvuku unutra. Evo kako.

Najvažnija preventivna mjera koju možete poduzeti kako biste držali miševe i štakore podalje je pregledati temelje i zidove svoje kuće kako biste bili sigurni da su sve potencijalne ulazne točke blokirane. Trebate znati da se miševi mogu provući kroz pukotine promjera od samo sedam milimetara. Zato blokirajte pukotine u temeljima materijalom za popravak zidova te dobro pregledajte spojeve oko prozora i pragova vrata kako ne bi bilo malih pukotina. Za zatvaranje nemojte koristiti pjenu, jer je glodavci mogu prožvakati. Umjesto toga, čvrsto ispunite rupe čeličnom vunom ili pričvrstite zakrpe od žičane mreže preko ulaznih točaka.

Svakako premjestite hranilice za ptice dalje od kuće. Naime, sjemenke i mljevene žitarice koje idu u većinu mješavina hrane za ptice su divna poslastica za glodavce. Također, prebacite hranu za pse i mačke u zatvorene, hermetičke spremnike za skladištenje odmah nakon kupnje. Suha hrana za kućne ljubimce je prava poslastica za glodavce, stoga je čuvajte u dobro zatvorenim posudama visoko iznad poda.

image
P A COLLINS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Čvrsto zatvorite kante za smeće poklopcima koji ne propuštaju zrak, a komunalne spremnike za smeće držite što dalje kuće. Gusto grmlje i vrtne biljke koje se nalaze u blizini kuće pružaju skrovišta za miševe i štakore dok traže ulazne rupe kroz temelje ili zidove. Zato grmlje duž kuće treba posaditi barem metar dalje od temelja.

Uvijek razmišljajte o tome da miševi neće boraviti u vašoj kući ako ne mogu pronaći izvor hrane. Brašno, šećer i drugu hranu koja se čuva u vrećama ili kartonskim kutijama lako probijaju glodavci i kukci, poput žižaka. Zato ovu hranu držite u dobro zatvorenim plastičnim ili metalnim posudama na visokim policama ili u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. kolovoz 2024 05:08