SVIMA SE DOGAĐA

Zaboravili ste odjeću u perilici rublja? Evo koliko vremena imate prije nego počne smrdjeti

 /SHUTTERSTOCK

Ostavljanje mokre odjeće u perilici satima (ili duže) se dogodi svakome - bilo da ste zaboravili na nju ili niste imali vremena da je prebacite u sušilicu ili objesite na stalak za sušenje. Ali koliko je zapravo ova navika loša, zapitali su se na portalu Apartment Therapy.

Marisa Murphy iz Pioneer Linens objasnila je za portal sve što trebate znati o ostavljanju mokrog rublja u perilici, uključujući koliko dugo može stajati i kako spriječite da vaša odjeća zaudara.

Prije svega napominju da je dobro pravilo da odjeću ne ostavljate u perilici duže od osam do 12 sati. Međutim, Murphy kaže da treba misliti o nečem drugom osom vremenu kako bi se spriječilo da vaša odjeća smrdi.

"Kad ostavite mokru odjeću na dnu korpe, to može stvoriti ustajali miris čak i prije nego što ju stavite na pranje", kaže Murphy i dodaje - Okačite mokre ili vlažne komade negdje dok čekaju na pranje kako se sve ostalo u vašoj košari za rublje ne bi stvorilo plijesan ili zaudaralo."

Još jedan jednostavan preventivni savjet kako spriječiti da vaša odjeća postane smrdljiva u pranju je da je izbjegavate pretrpati do vrha. Pun stroj neće dopustiti da se vaše rublje vrti, pomiče i u njega prodre deterdžent.

Murphy također za Apartment Therapy kaže da mnogi ljudi ne shvaćaju da moraju očistiti svoje perilice rublja kako bi spriječili ili uklonili plijesan. "Vaša perilica zapravo može sama od sebe početi smrdjeti i morate je očistiti", kaže Murphy. "Prednji utovarivači su posebno skloni stvaranju plijesni, osobito u gumi, tako da morate izbjegavati ostavljanje odjeće u perilici preko noći."

Ako vas prilikom otvaranja perilice dočeka neugodan miris, odjeću ste predugo ostavili u njoj. Morat ćete ponovno oprati svoju odjeću. Ponekad je sve što vam treba ciklus ispiranja, ali radije koristiite još jednu dozu deterdženta tako da, ako samo ispiranje ne uspije, ne moram pokretati još jedan ciklus pranja

Odjeća koja je predugo ostavljena u perilici počinje zaudarati jer nakupljanje vlage i nedostatak protoka zraka uzrokuju rast plijesni. Osim toga, ovo vlažno okruženje je idealno tlo za razmnožavanje bakterija, koje također mogu uzrokovati neugodan miris. Ako je vaša jedinica bila pretrpana, vaša odjeća vjerojatno nije bila temeljito očišćena, čineći bakterije još većim problemom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 02:09