Krpu u ruke

Zaboravite znojenje na spravama za vježbanje. Evo koliko kalorija po vrućini troši jedna "generalka"!

 /SHUTTERSTOCK

Iako se po visokim temperaturama ne preporuča raditi pretjerano zahtjevne poslove, kućanske obveze ne pitaju koliko je stupnjeva. Ako i vi trebate ovih dana prionuti temeljitom čišćenju, stručnjaci sa Housekeep.com navode nekoliko savjeta kojih se treba pridržavati.

Ako je moguće, čistite u prvom dijelu dana, kad je hladnije. Svakako je u tom periodu važno oprati sve površine, jer ako su mokre, velik su mamac za komarce, insekte, bube i ostale štetočine po visokim temperaturama. Dakle, ako je sudoper pun prljavog posuđa, pobrinite se da vam to ljeti bude prva stavka za rješavanje.

image
/SHUTTERSTOCK

Pazite da ne ugrijavate kuću dodatno. Nekoliko je stvari koje tu možete poduzeti. Na primjer, ne otvarajte suđericu odmah čim završi s pranjem jer će vodena para povisiti temperaturu u kuhinji. Druga bitna stvar je držati vrata i prozore zatvorenima za vrijeme čišćenja iz istog razloga. Dovoljno ćete se ugrijati samom radnjom, nije potrebno to "začiniti" toplim zrakom izvana.

Zasjenite prozore dok je sunce visoko, a u sjeni stalno držite i sredstva za čišćenje. Ovo je posebno važno za sigurnost, jer neka sredstva koja su pakirana pod pritiskom mogla bi na visokim temperaturama čak i eksplodirati. Pazite zato da vam, primjerice, tekućina za prozore ne ostane na prozorskoj klupici duži period tijekom vrućeg dana.

image
/SHUTTERSTOCK

Obucite se lagano i prionite poslu. Odlična motivacija za čišćenje ovih dana može vam biiti činjenica da je ova radnja za mršavljenje i zatezanje jednako vrijedna kao i pravi fitness. Na stranici verywellfit.com izračunali su da čišćenje poda sagorijeva četiri kalorije u minuti. To znači da ćete u sat vremena "generalke" podova potrošiti 240 kalorija!

Kod njih možete naći i kalkulator za izračun potrošenih kalorija u svakoj radnji i popis mišića koji se aktiviraju prilikom pojedinih tipova čišćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 05:03