RJEŠITE PROBLEM

Zašto moji ručnici više nisu mekani? To si pitanje više nećete postavljati nakon što pročitate ovaj tekst

 /SHUTTERSTOCK

Svi znamo da ručnici, pogotovo ako nisu najkvalitetniji, nakon više pranja otvrdnu. Postoji nekoliko razloga zašto se to događa. Prvo, kada kupujete nove ručnike, trebali biste znati da su oni tretirani silikonskim premazom kako bi bili mekši nego što zapravo jesu. Ovaj premaz djeluje kao neka vrsta regeneratora kako bi vlakna bila glatkija na dodir. Tek kada isperete ovaj premaz, znat ćete pravu mekoću svojih ručnika.

Previše deterdženta još je jedan čest krivac za tvrde ručnike. Možda mislite da poboljšava snagu čišćenja, ali to će samo dovesti do viška pjene i ostataka deterdženta koji se nakuplja u vašim ručnicima, uzrokujući njihovo otvrdnjavanje i osjećaj krutosti.

Način sušenja također može pridonijeti problemu. Ako često stavljate ručnike da se suše na radijatoru, toplina može oštetiti završni sloj i učiniti ručnike grubljima na dodir. Ključno pitanje je: kako tvrdim ručnicima ponovno vratiti mekoću?

Kao prvo, prestanite koristiti omekšivač kad ih perete, jer on na površini ručnika ostavlja sloj te im smanjuje moć upijanja. Također, zamijenite deterdžent za rublje jednom šalicom octa. To možete učiniti kod svakog drugog pranja ili samo jednom mjesečno - u oba slučaja, osvježit će vaše ručnike i očistiti ih u isto vrijeme. Ručnike je najbolje prati odvojeno i pritom koristiti otprilike polovicu preporučenog deterdženta. Oni se ne prljaju kao ostali odjevni predmeti i stoga im nije potrebno toliko deterdženta. Ručnike će omekšati i sušenje u sušilici za rublje, ali pažnja: nikad ih nemojte sušiti na najvišim temperaturama jer to može oštetiti pamučna vlakna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 06:58