BACITE SE NA POSAO

Želite obojati svoje zidove? Ovo je najtočniji izračun za količinu boje koja vam treba

 /SHUTTERSTOCK

Kad krenete bojati zidove svojeg doma, posljednje što želite da se dogodi jest da ostanete bez boje, pa usred svog tog kaosa morate ponovno odlaziti u trgovinu. Ili, pak, ako vam na kraju ovog mnogima zabavnog, ali fizički napornog posla ostane previše boje s kojom ne znate što biste.

Prije nego što zasučete rukave, dobro je provjeriti koliko vam je boje točno potrebno.

Općenito je pravilo da zidova uvijek bojamo u sva sloja, što znači da je potrebna dupla količina boje, ovisno o površini zidova. Ako ćete bojati i strop, ne zaboravite to uključiti u svoj izračun. Ovisno o karakteristikama prostorije, potrebno je voditi računa o površini prozora, vrata i ostalih elemenata kao što su namještaj i zidne obloge koje ne želite obojiti.

image
/SHUTTERSTOCK

U principu, potrebno nam je nešto manje od litre boje za površinu od 10 kvadrata.

A kako izračunati površinu vaših zidova? Množenjem širine i visine. Površina svakog zida mora se izračunati zasebno. Nakon što odredite površinu svakog pojedinog zida, zbrojite ih. Također saznajte kolika je ukupna površina prozora, vrata i ostalih elemenata koje nećete bojati i oduzmite vrijednost od ukupne površine zidova. Isto vrijedi i za strop, gdje iz proračuna isključujete dimne alarme, rasvjetu i slično. Primjere donosi slovenski Dom in Vrt.

Mala kupaonica

Površina: četiri kvadrata

Površina zida: 10 kvadrata

Potrebna količina: četiri litre boje

Za malu kupaonicu ove kvadrature obično je dovoljno četiri litre boje. Ovaj izračun isključuje vrata, prozore i prostora za kadu, kao i drugih elementa pričvršćenih na zid.

Kuhinja srednje veličine

Površina: 18 kvadrata

Površina zida: 35 kvadrata

Potrebna količina: 7,5 litara boje

Zidovi se kuhinji brže prljaju od ostalih, stoga ova prostorija zahtijeva i češće bojanje. Osim toga, kuhinja obično sadrži zidne ormariće ormarići i druge elemente koje, osim ako ne mijenjamo cijelu kuhinju, ne uklanjamo prije bojanja, što smanjuje količinu boje koju ćete trebati.

Spavaća soba srednje veličine

Površina: 18 kvarata

Površina zida: 37 kvadrata

Potrebna količina: 11 litara boje

Ako su zidovi u relativno dobrom stanju, u spavaćoj su sobi rijetko kad potrebna više od dva premaza boje, a osim pokojeg ugradbenog ormarića, nema puno elemenata koji bi izostali od bojanja. Iz ove kalkulacije nisu uključena dva prozora, vrata i ugradbeni ormar. Ukupna površina neobojenih zidova u spavaćoj sobi je oko 3,5 kvadrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. rujan 2024 10:57