BITAN TRENUTAK

Znate li kada točno trebate posoliti vodu za kuhanje tjestenine? Ako to učinite u pravom trenutku uštedjet ćete na računima i sačuvati posude

 /SHUTTERSTOCK

Dodavanje soli vodi u lonac čini se kao jednostavan zadatak. Međutim, pokazalo se da to trebate učiniti u pravom trenutku. Inače će vam se lonci brže istrošiti, a računi će biti veći.

Naizgled jednostavno pitanje kada posoliti vodu za tjesteninu ili rižu iznenađujuće izaziva brojne kontroverze. Svatko od nas ima kućne navike, ali malo tko shvaća da dodavanje soli u krivo vrijeme ne samo da može utjecati na kvalitetu kuhanja, već i oštetiti lonce, prenosi essanews.

Kada posoliti vodu?

Mnogi vodu za tjesteninu ili rižu posole odmah nakon što je uliju u lonac, čak i prije nego što je stave na štednjak. Ova praksa jedna je od najčešćih pogrešaka, koja može dovesti do postupnog uništavanja posuda.

Ispostavilo se da se sol dodana hladnoj vodi sporije otapa i reagira s metalnom površinom posude. Zbog toga može nastati teško odstranjiv talog, a dugoročno može izazvati i koroziju, pogotovo ako koristite posude od nehrđajućeg čelika. Iako je taj proces spor, redovito soljenje hladne vode znatno ubrzava oštećenje posuđa.

Drugi negativni učinak ove pogreške je produljeno vrijeme kuhanja. Slana voda ima višu točku ključanja, što znači da joj treba više energije i vremena da prokuha. Za one koji brinu o kućnom budžetu i potrošnji energije, ovo je važno pitanje - dulje vrijeme kuhanja izravno se prevodi u veće račune za struju ili plin.

Savršeno vrijeme

Odgovor je jednostavan - vodu trebate posoliti tek kad počne ključati. Kada voda dosegne točku vrenja, sol se odmah otapa, smanjujući rizik od stvaranja taloga na loncu. Štoviše, posoljena voda brže postiže temperaturu kuhanja, čineći proces učinkovitijim. Ovo načelo vrijedi za kuhanje tjestenine, riže i krumpira.

Prvo, vaši će lonci dulje trajati, neće se stvarati tvrdokorni ostaci, a rizik od korozije bit će smanjen. Drugo, uštedjet ćete vrijeme i energiju dodavanjem soli u kipuću vodu, što će joj omogućiti brže kuhanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 09:06