FORMULA ZA PRIVLAČENJE INVESTITORA

HUP: Uvedite 1 bruto pa će trošak za poslodavca biti 29, a ne čak 33 posto

Kada bi se doprinosi računali prema ukupnom trošku poslodavca, ni mirovinsko ni zdravstveno ne bi bilo oštećeno ni za lipu, a Hrvatska bi postala konkurentnija za investicije
 Elvir Tabaković / CROPIX

Ukinite bruto 1 i bruto 2 i pojednostavite izračun plaća. Zašto strane investitore plašimo sa 33 posto doprinosa na plaće kad je činjenica da je udjel doprinosa u ukupnom trošku poslodavca za plaće - 29,2 posto? Ako bi se to ispravilo, Hrvatska bi postala konkurentnija za strane investitore. Ovo je prijedlog za Vladu koji se razrađuje u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Ako ih poslušaju, tvrde u HUP-u, lakše ćemo privlačiti strane investitore, na papiru će se smanjiti stope doprinosa, a da se ne naruše proračunski prihodi.

Prijedlog zvuči kao alkemijska formula, ali u praksi funkcionira. HUP traži smanjenje stope doprinosa - za zdravstveno osiguranje sa 13 posto na 11,5 i mirovinskoga sa 20 na 17,7 posto. Kako se doprinosi, po tom prijedlogu, ne bi izračunavali prema brutu 1, kao dosad, već prema ukupnom trošku poslodavca, ni mirovinsko ni zdravstveno ne bi bilo oštećeno niti za lipu - iako s manjim stopama, zbog veće osnovice na koju se doprinosi obračunavaju, apsolutne brojke ostat će nepromijenjene.

Uvesti reda u plaće

A u usporedbi sa zemljama EU Hrvatska bi postala, kad su doprinosi u pitanju, konkurentnija, odnosno investitorima primamljivija.

I sada, u ukupnom trošku poslodavaca, doprinosi za zdravstveno i mirovinsko osiguranje iznose 29,2 posto, a ne 33 posto, kako to posvuda piše.

- Kad se strani investitor raspituje o poslovanju u Hrvatskoj, zanima ga cijena rada, koliki su doprinosi, koliki porezi. Njega ne zanima zamršena priča o brutu jedan i dva. Ne zanima ga objašnjenje, bitne su mu samo brojke - pojašnjava Petar Lovrić iz HUP-a, koji je prijedlog novog izračuna plaće i osmislio.

- U plaće treba konačno uvesti reda - kaže Lovrić i upire prstom upravo u dva bruto iznosa koji zbunjuju i radnike i sudove.

U zakonu ne postoji

- Nitko ne zna što je to točno bruto plaća. Taj pojam u hrvatskim zakonima ne postoji - govori Lovrić, ističući kako bi se, usvoji li Vlada njihov prijedlog, konačno razriješila uplata zdravstvenog doprinosa.

- Kako Zakon o radu i Zakon o doprinosima plaćom smatra bruto 1, ispada da niti jedan zaposleni u Hrvatskoj ne plaća zdravstveni doprinos, već da to radi poslodavac - pojašnjava Lovrić.

Međutim, Konvencija Međunarodne organizacije rada, koju je ratificirala i Hrvatska, kaže kako se doprinosi moraju jednako podijeliti između poslodavca i radnika. U Hrvatskoj je, međutim, taj omjer ionako narušen, a usporkos Konvenciji, doprinose ionako isplaćuju poslodavci, i to je sastavni dio troška rada, bez obzira na koji se način vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 16:08