SUSTAVNO KRŠILI ZAKONE

NAJVEĆA KAZNA U POVIJESTI Moćna banka priznala krivnju i platit će rekordnih 9 milijardi dolara

 AFP

NEW YORK - Francuski bankovni gigant BNP Paribas priznao je u ponedjeljak krivnju prema dvjema točkama američke optužnice za krivotvorenje poslovne dokumentacije i za kriminalno udruživanje s ciljem kršenja američkih sankcija Sudanu, Kubi i Iranu.

Kako je izvijestila agencija Reuters, u slučaju je postignuta nagodba prema kojoj će BNP zbog kršenja američkih pravnih propisa platiti odštetu od čak 8,83 milijarde dolara, što je najveća novčana kazna u američkoj povijesti.

Pomoćnik državnog odvjetnika u saveznoj državi New York Ted Starishevsky izjavio je da se banka upustila u planiranje dugoročnog kršenja propisa. 'Za ovakvo je ponašanje znao sam vrh BNP-a', dodao je Starishevsky.

Glavni pravni zastupnik BNP-a Georges Dirani na sudu je u ime svog klijenta priznao da je banka u razdoblju od 2004. do 2012. godine poduzela korake kako bi izbjegla sankcije koje je Amerika nametnula Sudanu, Kubi i Iranu.

Ranije je direktor BNP-a upozorio zaposlene da će američke vlasti odrediti zajmodavcu visoku novčanu kaznu zbog zaobilaženja sankcija Iranu i drugim zemljama. 'Želim biti jasan - kazna će biti teška', rekao je Jean-Laurent Bonnafe u internom memorandumu koji je citirao BBC.

'To je dobra vijest za sve naše djelatnike i za naše klijente', tvrdi Bonnafe i objašnjava: 'Omogućit će nam da se riješimo neizvjesnosti koja trenutno pritišće našu grupu. Ostavit ćemo iza nas te probleme, koji spadaju u prošlost. Teškoće s kojima se trenutno suočavamo ne smiju utjecati na naše planove za budućnost', naglasio je.

U travnju je BNP Paribas priopćio da je izdvojio 1,1 milijardu dolara za pokrivanje troškova američke kazne. Upozorili su ipak da bi iznos kazne mogao biti daleko veći od rezerviranog iznosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 01:20