PRITISAK NA CENTAR ZA RESTRUKTURIRANJE

Natječaj za hotel Maestral otjerao bi svakog ulagača

Previsoka cijena dodatno je napuhana, a od ulagača se traži isključivo gotovina
 Ronald Goršić/CROPIX

Vijest da nije bilo kupaca za dionice tvrtke Hoteli Maestral u Dubrovniku, premda je prethodno interes pokazalo 18 tvrtki, otvara pitanje kako je moguće da su svi potencijalni ulagači, među njima su bile ugledne europske tvrtke, na kraju odustali od kupnje pet objekata na atraktivnoj lokaciji uvale Lapad. No, kada se pročitaju uvjeti natječaja koje je sastavio i ponudio Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP), jasno je zašto je baš svih 18 potencijalnih kupaca diglo ruke od tog posla.

Milijunski troškovi

Prije ovog posljednjeg, već je bio raspisan natječaj za prodaju Hotela Maestral na kojem je početna cijena bila 75 milijuna kuna. Kako su kupci procijenili da je to previsok iznos, nitko se nije prijavio pa je taj pokušaj privatizacije propao. Na nedavno raspisanom natječaju cijena je podignuta na 168 milijuna kuna, na koliko su procijenjene 352.002 dionice, odnosno 68,25 posto udjela u društvu. Na tu svotu potencijalni investitor treba, u skladu sa Zakonom o preuzimanju trgovačkih društava, osigurati dodatnih 78 milijuna kuna za manjinske dioničare. Dakle, ukupno 246 milijuna kuna. No, to nisu ni izdaleka svi troškovi.

Zašto ne krediti?

U uvjetima natječaja stoji i neobična stavka da se ulaganja moraju izvršiti iz vlastitih sredstava, i to u visini od 90 milijuna kuna. Riječ je o neuobičajenoj i poslovno nejasnoj formulaciji koja zapravo sužava broj kandidata samo na one koji rade s gotovinom, a takvih gotovo da ni nema. Postavlja se pitanje čemu služe poslovne banke i HBOR te osnovu kojih se zakona ograničava raspolaganje imovinom koju je netko uredno stekao?

Zbog toga potencijalni investitor mora za 90 milijuna, ali i još dodatnih 15 milijuna kuna, osigurati bankovna jamstva. Stoga početna cijena investicije uz troškove jamstva već doseže 352 milijuna kuna. Tome valja pribrojiti i 78 milijuna kuna naslijeđenih dugova tvrtke. Najatraktivniji hotel još je opterećen hipotekom od 40 milijuna kuna za koji država nije spremna dati jamstva pa se ukupni troškovi penju na 470 milijuna kuna, ne računajući otpremnine za višak zaposlenih i ostalo.

Nemogući rokovi

CERP je uza sve to odredio kratke, gotovo nemoguće rokove za predaju elaborata, potvrda o usklađenosti s prostornim planovima te ostalih dokumenata.

Kako su uvjeti natječaja navodno bili neprihvatljivi za ulagače, oni sumnjaju da su namjerno sastavljeni da unaprijed odbiju svakog zainteresiranog kupca. U tom slučaju trebalo bi utvrditi kome je u interesu da Dubrovnik i Hrvatska ne obogate turističku ponudu ili da se pozovu na odgovornost oni koji pripremaju natječaje koji neprekidno propadaju zbog neprihvatljivih i poslovno nerazumljivih uvjeta.

Soba bi bila skuplja nego na elitnoj lokaciji Hiltona

Budući da je površina soba u Maestralu premala, u rekonstrukciji bi se broj soba morao smanjiti pa bi na kraju cijena jedne od 483 sobe iznosila 128.000 tisuća eura, što je potpuno nesrazmjerno ako se uzme u obzir da je cijena sobe u dubrovač- kom hotelu Hilton Imperijal, koji je nedavno za 25 milijuna eura kupila Adris grupa , 170.000 eura a svaka ta soba zbog elitne pozicije nosi tri puta više prihoda od soba hotela Maestral.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:52