PRVI KORAK PREMA RESTRUKTURIRANJU TVRTKE

Varteks zatražio predstečajnu nagodbu, a dionice zamrznute

Varaždinska tekstilna kompanija Varteks obavijestila je Zagrebačku burzu da je podnijela prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe, a temeljem te obavijesti burza je obustavila trgovinu redovnim dionicama Varteksa.

Obavijest burzi

U obavijesti koju su iz Varteksa dostavili Zagrebačkoj burzi stoji da je kompanija u procesu restrukturiranja te da su u tijeku pregovori s najvećim vjerovnicima, odnosno državom i bankama, o načinu provedbe financijskog restrukturiranja te da je iz tog razloga, u skladu s odredbama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Varteks podnio Financijskoj agenciji prijedlog za otvaranje postupka predstečajne nagodbe. “U petak 14. prosinca nagodbeno vijeće, u postupku predstečajne nagodbe nad društvom, donijelo je zaključak kojim se Varteks d.d. poziva da u roku od 45 dana dostavi nagodbenom vijeću nedostajuću dokumentaciju”, stoji u obavijesti koju je Varteks dostavio burzi. Prema odrebama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, Varteks je nagodbenom vijeću dužan dostaviti izvješće o financijskom stanju i poslovanju, plan financijskog i operativnog restrukturiranja, izvješće ovlaštenog revizora koje sadrži procjenu vrijednosti tvrtke i pozitivno mišljenje o planu financijskog i operativnog restrukturiranja, popis imovine, izjavu da sklapanje predstečajne nagodbe neće utjecati na tražbine radnika te opis dosadašnjih pregovora s vjerovnicama.

Spas vjerovnika

Predstečajna nagodba se provodi radi uspostavljanja likvidnosti i solventnosti, s ciljem da se dužniku omogući restrukturiranje, a vjerovnicima povoljniji uvjeti namirenja nego u stečaju.

Dug premašio 350 mil. kuna

Pregovori Varteksovih čelnika s državom i bankama traju već nekoliko mjeseci, a oni s Ministarstvom financija, po posljednjim izjavama uprave kompanije, uspješno su okončani. To je ministarstvo preuzelo ulogu glavnog pregovarača u pregovorima s bankama. Prema neslužbenim informacijama, Varteks državi duguje više od 100 milijuna kuna, a bankama kroz kratkoročne i dugoročne kredite više od 250 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 06:08