LOŠA NAVIKA

GLOBUS OTKRIVA: SVAKI HRVAT GODIŠNJE BACI IZMEĐU 200 I 250 KG HRANE Uštedite tisuće kuna, evo koje namirnice možete koristiti i nakon isteka roka trajanja

 Neja Markičević/EPH

Iako je doniranje hrane oslobođeno plaćanja PDV-a, trgovački centri i dalje ne doniraju hranu. Hitno nam, kao u Italiji, trebaju banke hrane koje će biti posrednik između trgovca koji želi donirati robu i raznih organizacija koje daruju hranu.

Koliko hrane bacimo svaki tjedan? Koji dio namirnica završi u kanti jer je prošao rok trajanja, a to nismo primijetili, a koji bacimo jer ga nećemo pojesti u dogledno vrijeme? Bacamo li jučerašnji ručak jer sumnjamo u njegovu zdravstvenu ispravnost ili samo zato što nam se ta hrana više ne jede? Koliko godišnje izgubimo novca na hranu koju kupujemo, a bacamo?

Podaci su jasni: više tisuća kuna, jer svaki od nas u Hrvatskoj godišnje baci između 200 i 250 kilograma hrane.

Ono što je najgore su količine hrane koje trgovački centri bace jer joj je istekao rok trajanja. Podaci za EU kažu kako se na razini zajednice baca 89 milijuna tona neprodane hrane godišnje, a istovremeno svakom četvrtom Europljaninu prijeti siromaštvo. Predviđa se da će potražnja za hranom u svijetu do 2050. godine porasti za 70 posto jer će broj stanovnika porasti za dvije milijarde.

EPH

Tekst je objavljen u Globusu od 15 .travnja!

Koliko je sigurno koristiti namirnice nakon isteka roka trajanja?

1. MASLAC: neotvoren 1 mjesec, otvoren 2 tjedna. U zamrzivaču 6-9 mjeseci

2. JAJA: 3-4 tjedna

3. SIREVI: Tvrdi sir - zatvoren 2-4 mjeseca, otvoren 3-6 tjedana, u zamrzivaču 6-8 mjeseci. Meki sir - 1-2 tjedna otvoren, u zamrzivaču 6 mjeseci

4. SLADOLED: otvoren 1-2 mjeseca, zatvoren 2-3 mjeseca

5. MLIJEKO: zatvoreno 5-7 dana, otvoreno do roka

6. JOGURT: otvoreni 1 tjedan, zatvoreni 2 do 3 tjedna. Zatvoreni u zamrzivaču do 2 mjeseca, otvoreni do mjesec dana

7. KRUH: 2-3 dana, u frižider ne stavljati, a zamrznut do 6 mjeseci

8. PIZZA: (kuća) 3-5 dana u frižideru, 4-6 mjeseci u zamrzivaču

9. TJESTENINA: 4-5 dana u frižideru, 6-8 mjeseci u zamrzivaču

10. RIŽA: sirova 4-5 godina, kuhana 5-7 dana u frižideru, 6-8 mjeseci u zamrzivaču

11. TOFU: zatvoren 3-5 dana u frižideru, 3-5 mjeseci u zamrzivaču. Otvoren 3-5 dana, u zamrzivaču 3-5 mjeseci

12. SUSHI: 24 sata nakon pripreme

13. MAHUNE: svježe 2-3 dana, u frižideru 3-5 mjeseci, smrznute 1 godinu

14. ŠUNKA: kuhana ili otvorena u frižideru 7 do 10 dana, zamrznuta 6 do 8 mjeseci

15. HAMBURGER: zatvoren u frižideru do 2 dana, u zamrzivaču 6 do 8 mjeseci. Otvoren 5-6 dana u frižideru, u zamrzivaču 4-6 mjeseci

16. GAZIRANA PIĆA: nakon otvaranja 1 dan, a u zatvorena u frižideru ili zamrzivaču 6-9 mjeseci

17. ČOKOLADA: 4-6 mjeseci u frižideru, 6-8 u zamrzivaču

18. KOLAČI: u frižideru 2-4 dana, u zamrzivaču 2-4 mjeseca

19. VODA: duže od 2 godine

20. MED: zauvijek

Praktični savjeti kako smanjiti količinu hrane koja se baca u kućanstvu (Iz HAH-ove brošure)

1. Planirajte kupnju - isplanirajte obroke za cijeli tjedan te provjerite koje namirnice već imate u hladnjaku i smočnici, a tek onda napravite popis preostalih potrebnih namirnica

2. Provjerite datume na pakiranjima hrane i pravilno ih protumačite kako biste spriječili rasipanje hrane i ušedjeli novac

3. Čuvajte hranu u skladu s uputama navedenima na pakiranju

4. Pazite na raspored hrane prilikom odlaganja u hladnjak. Novokupljene namirnice rasporedite u stražnji dio hladnjaka ili polica, a proizvode koji su tamo neko vrijeme prebacite sprijeda. Tako se smanjuje mogućnost da ćete u pretincima za čuvanje hrane naići na pljesnive proizvode

5. Iskoristite ostatke hrane. Umjesto da ih bacite u smeće, sljedećeg dana ih iskoristite za ručak ili večeru ili ih zamrznite. Od omekšalog voća i povrća možete napraviti sokove ili ih upotrijebiti za pripremu juha

6. Zamrznite višak pripremljene hrane

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 12:57