NOVI HREJTING

Veliki pad SDP-a i HDZ-a u I. jedinici, Tomašević i Hasanbegović oko 10 posto, debakl Bandića

S Marijom Selak Raspudić Most sa 6,3 posto prelazi prag, koalicija centra Stranke s imenom i prezimenom, u igru je za rubni mandat
Andrej Plenković, Zlatko Hasanbegović, Marija Selak Raspudić, Davor Bernardić i Tomislav Tomašević
 Cropix/Vesna Veselić

Posljednja anketa HRejtinga za HRT, ona za “elitnu” I. izbornu jedinicu, pokazuje veliki pad dviju najvećih opcija, SDP-a i HDZ-a, u usporedbi s prošlim izborima 2016. te potpuni debakl zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Restart koalicija i dalje je prvi izbor među anketiranim građanima s 29,2 posto, no lista koju sada nosi šef SDP-a Davor Bernardić u anketi dobiva čak 10 posto manje nego što je to bio slučaj kada ju je 2016. nosio Zoran Milanović.

HDZ-ov pad još je i veći: lista koju je onda, kao i sada, nosio šef stranke i aktualni premijer Andrej Plenković sada u anketi ima 19,7 posto, što je čak 12 posto manje nego što su osvojili na prošlim izborima.

Treći izbor je Škorin Domovinski pokret na čelu sa Zlatkom Hasanbegovićem koji osvaja 10,4 posto, dok je lider koalicije Možemo, Tomislav Tomašević, na 9,1 posto i očito je da su te dvije opcije otele glasove HDZ-u i SDP-u.

S Marijom Selak Raspudić Most sa 6,3 posto prelazi prag, ali koalicija centra Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa, čiju listu nosi Dalija Orešković, ispod je praga i dobiva 3,9 posto, ali ulazi u igru za rubni mandat.

Bandić ima samo 2,2 posto, dok je neodlučnih čak 11,3 posto. Restart prema izračunu ima pet sigurnih mandata, HDZ četiri, Škoro dva, a Možemo jedan. Za dva rubna mandata bore se četiri opcije, a Restart i Most su najbliži tome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. rujan 2024 09:08