INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ

SUVERENISTIČKA SCENA S NESTRPLJENJEM IŠČEKUJE ŠKORINU ODLUKU Žele da ih povede na parlamentarnim izborima, ali i poručuju koga u koaliciji ne vide

Hrvatski suverenisti žele da ih Miroslav Škoro vodi na parlamentarnim izborima: “Ali da se odmah razumijemo, u toj kombinaciji ne vidimo Most!”
 Ronald Goršić / CROPIX

Nakon što je Miroslav Škoro u nedjelju ostao “kratak” za nevelika 2,2 postotna poena, odnosno 42 tisuće glasova, čime je ispao iz ulaska u drugi krug predsjedničkih izbora, najintrigantnije pitanje na konzervativnoj, desnoj ili kako neki u posljednje vrijeme vole reći “suverenističkoj” sceni jest hoće li on biti glavni konkurent HDZ-u u lovu na desne glasove i na parlamentarnim izborima 2020. godine.

Sudeći prema njegovom govoru održanom netom nakon objave izbornih rezultata, odlučio je ostati u politici.

- Imate moju riječ, neću vas ostaviti. Nastavit ćemo vraćati Hrvatsku narodu - poručio je svim svojim biračima (osvojio je 466 tisuća glasova).

Nekoliko osoba s kojima smo razgovarali o Škorinim daljnjim planovima, a koji ga dobro poznaju, uvjereni su da će se prvo odmoriti, kako ni na koji način svojim biračima neće sugerirati za koga da glasaju 5. siječnja u drugom krugu, a da će svoju konačnu odluku o političkoj budućnosti donijeti krajem siječnja ili najkasnije početkom veljače.

Prijelomna odluka

- Koliko ga ja poznajem, on se neće petljati u drugi krug, a ako misli napraviti nešto veliko, ako misli igrati jednu od glavnih rola na parlamentarnim izborima, Škoro će u siječnju morati “prelomiti” i odlučiti s kime će i u kakvoj kombinaciji pokušati biti najveće iznenađenje tih izbora. S obzirom na procjenu da je u tih 466 tisuća glasova jedna trećina HDZ-ovih birača, druga birača desnijih od HDZ-a, a posljednja od protestnih birača, vijest da Mislav Kolakušić odustaje od natjecanja na parlamentarnim izborima za Škoru je sjajna, jer to znači jedan konkurent manje za glasove razočaranih u stranke establišmenta, prije svega HDZ-a i SDP-a - kaže naš izvor.

Drugo pitanje na koje će Škoro morati brzo odgovoriti - pod uvjetom da ne odustane poput Kolakušića - jest u kakvom formatu će izaći na parlamentarne izbore 2020.

Hoće li osnovati novu stranku, hoće li se odlučiti za nešto labaviju platformu (nezavisnu listu s njim na čelu, primjerice) ili će možda stati na čelo Hrvatskih suverenista, bloka koji čine Hrast, HKS, stranka Zlatka Hasanbegovića...

- Naravno da bismo mi pristali da nas Škoro vodi na parlamentarne izbore, da bude na čelu naše političke platforme. Najgore bi bilo da mi i neka njegova nova stranka budemo glavni konkurenti na desnom političkom spektru. Bi li naša suradnja bila teška? Vjerojatno, no ona je moguća. Ali da se odmah razumijemo, u toj kombinaciji ne vidim Most. Mislim da je Škoro izgubio u Dalmaciji od Kolinde Grabar-Kitarović dobrim dijelom i zbog toga što se tamo oslonio na Most, koji je de facto završena politička priča - kaže nam sugovornik iz Hrvatskih suverenista.

Izvor koji je upoznat s političkim idejama Miroslava Škore smatra kako će se on na kraju odlučiti na parlamentarne izbore izaći sam, na čelu nezavisne liste “u kojoj neće biti potrošenih političara”.

Dio Škorinog uspjeha žele biti i pojedini istaknuti članovi Mosta.

- Narod je u nedjelju poručio da želi promjene, dosta im je odnarođenih elita. Otvara nam se ogroman prostor - pogotovo nakon što je Kolakušić otpao - a mi smo jedina stranka koja ima jasan antikorupcijski program. Što se tiče Škore, naravno da smo zainteresirani za nastavak suradnje, pa Most ga je podržao za predsjednika RH. On je trenutno političar s ogromnim kapitalom, mi smo realni ljudi i ne svojatamo njegov uspjeh. Iako smo mu puno pomogli, to je ipak Škorin politički uspjeh - kaže izvor iz Mosta.

Još jedan sugovornik Jutarnjeg lista koji dobro poznaje Škoru tvrdi kako je za njega dobitna kombinacija da Mostu i “suverenistima” kaže: “U redu dečki, ja ću biti stožerna figura široke desne fronte, a vi ćete igrati sporedne uloge, bit ćete mi pojačanje u pojedinim izbornih jedinicama”.

Ruži jug Hrvatske

- Most i Suverenisti moraju shvatiti da nisu oni osvojili 24,5 posto glasova nego Škoro na svoje ime i prezime. Ako prihvate takve uloge - u redu, a ako ne, brzo će nestati s političke scene - tvrdi naš izvor koji kaže kako je jedina osoba koju bi Škoro mogao tretirati al pari eurozastupnica Ruža Tomašić.

- Dobitna kombinacija bila bi da Škoro pokrije kontinentalni dio zemlje, a Ruža jug. Oni su prava priča koja ima potencijal osvojiti do 20 saborskih mandata - tvrdi.

Ruža Tomašić je u razgovoru za Jutarnji list rekla kako je već kazala da se više neće natjecati na izborima za Sabor, ali da će konačnu odluku donijeti nakon što sa Škorom sjedne “polovicom siječnja”.

- Neće on osnovati novu stranku, on će se priključiti Suverenistima. Otvara nam se velika prilika na izborima 2020. godine - kaže Ruža Tomašić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:02