REAGIRANJE ANVARA AZIMOVA

Kijev koristi Azovsko more bez problema, a Ukrajina uporno stvara provokacije

Anvar Azimov
 Davor Pongracic / HANZA MEDIA

Poštovani gospodine Ogurlić,

nažalost, bez obzira na uvjeravanja u Vašem pismu od 9. travnja, Jutarnji list i dalje ostaje jedini hrvatski medij koji redovito objavljuje dezinformacije o Rusiji.

Primjerice, 28. i 29. studenoga Jutarnji list je objavio članke gospodina Vlade Vurušića o incidentu u Kerčkom tjesnacu, koji se dogodio 25. studenoga. Koristeći se otvorenom neistinom te ignorirajući objektivne činjenice autor je potpuno iskrivio sliku događaja.

Prvo, u Azovskom moru, koje ima status unutarnjeg mora kako za Rusiju tako i za Ukrajinu, na snazi su bilateralni međuvladini ugovori, pa se u skladu s tim ugovorima Kijev koristi Azovskim morem bez ikakvih problema. Već nakon završetka gradnje Krimskog mosta, 23. rujna, brodovi ukrajinske ratne mornarice uz odgovarajuću dozvolu ruske strane te uz pomoć ruskih kormilara-sprovodnika brodova bez poteškoća su prošli ispod mosta iz Odese u Berdjansk. Dakle, drugim riječima, Ukrajinci su bili dobro upoznati s načinom i postupkom prolaza kroz Kerčki tjesnac te su to donedavno poštovali. Međutim, 25. studenoga tri su broda ukrajinske ratne mornarice krenula u Kerčki tjesnac bez prethodnog najavljivanja.

Nijedan od tri broda nije reagirao na signale ruske granične službe, opasno su manevrirali, stvarajući opasnost za regularni promet brodova u akvatoriju. Sve to - želim ovo naglasiti - u uvjetima neprestanih prijetnji ukrajinskih radikala koji su javno i otvoreno obećali razrušiti Krimski most eksplozijom!

Ratno je stanje uvedeno u Ukrajini prvi put, ali pitanje je zašto ga nisu uvodili u vrijeme najgorih ratnih sukoba u Donbasu ili tijekom događaja na Krimu.

Sve gore navedeno govori u prilog činjenicama da su sve ukrajinske aktivnosti bile ispočetka usmjerene isključivo na provokaciju. Međutim, sve ove činjenice gospodin Vlado Vurušić potpuno je zanemario u svojim člancima, koji bi prema osnovnim novinarskim postulatima trebali biti objektivni i imati “dvije strane priče”. Istodobno Vurušić piše da je Rusija navodno “odsjekla Ukrajincima mogućnost da se koriste Azovskim morem”, no to je apsolutna laž. Pristup Ukrajini ostaje otvoren. Nadalje, Vurušić tvrdi kako je predsjednik Vladimir Putin nazvao Angelu Merkel povodom incidenata, no istina je potpuno drugačija od napisanog. Vurušić naziva Donecku i Lugansku republiku “separatističkim paradržavama”, dok su njihovi rukovoditelji potpisali Minski sporazum u skladu s kojim su priznali ovaj teritorij kao dio Ukrajine. Nažalost, stvara se dojam da Vlado Vurušić ovaj sporazum nije ni pročitao. Sasvim nevjerojatnom čini se tvrdnja da je “Putin iskoristio trenutak da zakuha odnose dok se EU bavi problemima Brexita”. Kad je Brexit smetao Europskoj uniji u praćenju ukrajinskih događaja? Posebice sada kad su Bruxelles i London postigli dogovor? Vaš novinar neće moći navesti nijednu izjavu ruskih državnih dužnosnika o tome kako je Porošenko “hunta” “koju treba rušiti”. Vurušić bez dokaza tvrdi da “čim stignu neki pozitivni signali iz Bruxellesa prema Kijevu, Rusija ide za tim da destabilizira i prodrma ionako rovitu unutarnju političku scenu”. Pritom, kao što je Vama vjerojatno poznato, u zadnje vrijeme signali iz EU su bili uglavnom negativni zbog cvatuće korupcije u Ukrajini.

Vjerojatno postoji više razloga zbog kojih je Ukrajina izvela ovu provokaciju. Moguće da je to ideja Kijeva kako bi okrivio Rusiju u uvjetima najteže unutarnje situacije i osiromašenog stanovništva tijekom zadnjih pet godina nakon Majdanske revolucije. Moguće da je to pokušaj nekih zapadnih snaga da odvrate pažnju javnosti od terorističkog napada u Siriji na civile u stambenim četvrtima uz pomoć bojnih sredstava, koji se dogodio 24. studenoga.

Nažalost, Vi nećete dobiti objektivne analize i činjenice od svog novinara Vlada Vurušića. On ne piše ništa o Rusiji, osim rusofobne antiruske propagande. Problem je u tome što šireći neistinite informacije o Rusiji vaš list sam sebi nanosi štetu. Tisuću puta ponovljena laž nikada neće postati istina, dok činjenice, koje opovrgavaju mitove i izmišljotine o Rusiji, diskreditiraju same autore tih besmislica. Povjerenje Hrvata prema medijima na dramatično je niskoj razini u Europi, a ovakvi neodgovorni članci kao što je članak koji je za Jutarnji list napisao gospodin Vlado Vurušić razlog su takvog nepovjerenja. Nadam se da postoje način i volja da se ovakve dezinformacije demantiraju i da se ubuduće više vodi računa o objektivnosti iznošenja činjenica.

Ako ste u mogućnosti, molim Vas da objavite naše komentare na stranicama Vašeg lista.

S poštovanjem i nadom za nastavkom naše dosadašnje plodonosne suradnje.

Veleposlanik dr. Anvar Azimov

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:07