Rajčica, nezaobilazna zvijezda u kulinarstvu, savršeno se uklapa u gotovo svaki obrok – od jednostavnih salata i mirisnih umaka do ukusnih juha. Iako je u kuhinji tretiramo kao povrće, rajčica je zapravo voće i to jedno od najzdravijih!
Prema istraživanju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rajčica zauzima visoko mjesto po sadržaju hranjivih tvari, što je čini jednim od najpoželjnijih dodataka svakodnevnoj prehrani. Njena živopisna crvena boja dolazi od polifenola i karotenoida – prirodnih spojeva koji posjeduju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Ovi antioksidansi pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa, snižavaju krvni tlak i "loš" kolesterol te smanjuju rizik od srčanih bolesti. Rajčica je i čuvar zdravlja naše kože, štiteći je od oštećenja uzrokovanih sunčevim zračenjem, dok njezin vitamin C, E i A, uz minerale poput kalija, folne kiseline i vitamina K, pružaju niz zdravstvenih dobrobiti. Vitamin K i kalcij osiguravaju čvrstoću kostiju, dok vitamin A i beta-karoten održavaju oči zdravima, smanjujući rizik od makularne degeneracije.
Uz visok udio vlakana i nisku kaloričnost, rajčica je idealan saveznik za dobru probavu i kontrolu tjelesne težine. Svježa ili obrađena, bogata hranjivim tvarima i lako prilagodljiva, rajčica je pravi mali dragulj na tanjuru.
Rajčice su nisu odlične samo svježe, već i u raznim umacima, passatama i konzervirane. U Hrvatskoj se uzgaja i prodaje na stotine sorti rajčica. Jedna od najpoznatijih je svakako Roma sorta, poznata i kao rajčica u obliku šljive. To je sorta izuzetno pogodna za kuhanje umaka od rajčice i preradu.
Naime rajčice šljivastog ili dugoljastog oblika, mesnate su i slatkaste, aromatične, izuzetno ukusne, idealne za pripremu juha i umaka i mnogima omiljene šalše. No ako još niste vješti u uzgoju vlastite rajčice, a poželite jesti fenomenalnu šalšu - uvijek postoji brzo rješenje. Možete koristiti izvrsnu Podravaka Passatu, koja se proizvodi upravo od sorti Roma rajčice na hrvatskim poljima i za prste je polizati.
Rajčice potječu iz Južne Amerike i osjećaju se kao kod kuće po suhom i suhom vremenu. Da je rajčica čovjek, vjerojatno bi živjela isključivo na plaži. Stoga im hrvatska klima pogoduje i tu se osjećaju dobro. Nije ih teško uzgojiti, bilo da imate vrt, ili ih samo želite nekoliko na svom prozoru. Stoga bilo da ste tek početnik ili pasionirani vrtlar, otkrivamo vam tajne sadnji i uzgajanja rajčica, kako da uspiju i daju vrhunske plodove.
Dajte im toplinu i sunce
Rajčice nas podsjećaju na ljeto, a one naprosto obožavaju sunce i toplinu. Upravo to im pomaže da razviju puni okus i aromu. Dobar je osjećaj kad ruku primite tek ubran, suncem ugrijan plod rajčice i udahnete njen neodoljivi miris - prava rajska delicija!
Stoga za početak odaberite najsunčaniji kutak u vašem vrtu ili balkonu - mjesto koje dobiva najmanje šest sati izravnog sunca dnevno, a po mogućnosti i više: osam, deset sati ili čak cijeli dan... što više sunca, to bolje!
Rajčice vole tlo koje zadržava vlagu, ali je dobro drenirano, te bogato hranjivim tvarima. Najbolji način da to postignete je da nekoliko tjedana ili mjeseci prije sadnje dodate obilje komposta na tlo za sadnju. Ako netko nema uvjeta, prostora ili mogućnosti za proizvesti vlastitu rajčicu, onda je tu Podravka sa svojom passatom, koja ima okus po ljetu i upravo je - savršena.
‘Uvjerite‘ ih da razviju više korijenja
Rajčice su nevjerojatne biljke jer mogu razviti korijenje duž cijele stabljike. Imajući to na umu, možemo ih posaditi malo dublje nego većinu biljaka kako bi razvile više korijena na dnu stabljike. Više korijenja također znači da biljke mogu upijati više vlage i hranjivih tvari. Prilikom sadnje stoga iskopajte dublje rupe kako biste mogli zakopati dio stabljike.
Pružite im oslonac
Većina rajčica treba neki oblik potpore kako bi se podigle s tla i tako spriječilo da plodovi trunu ili ih ne pojedu puževi. Način na koji ćete poduprijeti rajčice ovisi o vrsti koju imate. Ako se radi o rajčicama koje rastu u grmovima, one rastu do određene visine. Najjednostavniji način da ih poduprete je korištenje štapova ili kolaca, što će biti dovoljno čak i za najteže biljke pune plodova.
Rajčice puzavice s druge strane mogu dosegnuti ljudsku visinu, pa za njih trebate čvrsti potporanj. Utisnite ih duboko u tlo kako bi stajale stabilno, a zatim vežite stabljike kako rastu.
Neka jedu samo najbolje sastojke
Biljke koje rađaju plodove trebaju puno kalcija i kalija za svoj rast. Izaberite prirodne izvore i mineralna gnojiva koja igraju ključnu ulogu u osiguravanju minerala potrebnih za zdrav rast biljaka. Za zdrave sadnice i bogat usjev preporučuje se gnojidba rajčice čak i tijekom sezone rasta.
Rajčice i bosiljak vole se javno
Vaše rajčice su posađene, zalijevate ih i brinete o njima, ali zašto im ne biste priuštili i par prijateljskih “lica”? Neven i rajčice super se slažu, jer osim što će dodati dašak boje dok prekrivaju tlo ispod rajčica, također će pomoći u odbijanju mušica. Posadite ih oko baze rajčica i za nekoliko tjedana, kada procvjetaju, privući će korisne insekte oprašivače.
Još jedan izvrstan prijatelj rajčica je kopar. Dobri susjedi za rajčice su i salata, špinat, poriluk, češnjak, luk, mrkva, šparoge. Nikako ih nemojte međutim saditi kraj kupusnjača kao što su kupus, cvjetača, brokula, prokulica ili korabica. Kao niti kraj krumpira, krastavaca i paprike.
I naposljetku, bosiljak i rajčice vole se javno! U svakom umaku ili šalši pašu upravo savršeno. Baš kao i u Podravka Passati, čijem sočnom ukusu ne treba ništa dodavati osim - par listova bosiljka.
Stoga vam donosimo jedan brz i fin recept kojeg vole svi, idealan je kad vam se ne provodi previše vremena za štednjakom, a prepun je sočnih plodova rajčica:
Tjestenina penne s rajčicom i bosiljkom - Penne al Pomodoro el basilico
Sastojci
- 500 g Podravka Passata
- 500 g Zlato polje Penne durum
- 10 listova bosiljka
- 1 češanj češnjaka
- 1 manja glavica luka
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- prstohvat soli
Priprema
- U tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri.
- Dodajte nasjeckani češnjak i luk i pirjajte 1 minutu.
- Dodajte Podravka Passatu s 3-4 sitno nacjeckana listića bosiljka u umak.
- Posolite i dobro promiješajte te ostavite da lagano kuha oko 5 minuta.
- Penne kuhajte prema uputama na pakiranju u kipućoj slanoj vodi dok ne budu al dente.
- Kuhane penne ocijedite i odmah dodajte u umak od rajčice u tavi. Kuhajte umak oko 2 minute i poslužite sa svježim listićima bosiljka.
Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.