Bez nje tjestenina nema smisla, gulaši su nepotpuni, a pizza se bez ovog sastojka ne bi zvala pizzom. Kraljica svakog jela s pravom nosi tu titulu jer je obožavamo uvijek i svugdje, neovisno o dobu godine. Rajčica je u kuharicama, bilo fizičkim ili digitalnim, opjevana mnogo puta te svatko tko se imalo razumije u kuhanje ima svoj omiljeni recept s ovim crvenim plodom.
Jedan od neizostavnih proizvoda, koji uvelike olakšava pripremu jela s rajčicom jest Podravka Passata, odnosno pasirana rajčica. Kako odličnih kulinarskih ideja nikada nije dosta, pozvali smo naše čitatelje da s nama podijele svoje omiljene recepte s Podravka Passatom u sklopu nagradnog natječaja. Pet sretnika s najboljim receptom Podravka dariva paketom svojih proizvoda koji sadrži majicu i Podravkine proizvode (3x passata 500 ml, 1x grašak 420 g i 1x krastavci 670 g).
Odabir samo pet recepata među hrpom sjajnih ideja nije bio nimalo lak, a dobitnici su sljedeći:
Dragica Radošević
Andreja Đunđek
Ruszmira Tomasović
Paula Behin
Mirna Hrsak
Svima ostalima se zahvaljujemo na prijavi, a dobitnicama čestitamo!
Tjestenina s rajčicom i tunom
Autor: Dragica Radošević
Sastojci:
1 konzerva tune
200 g špageta
dvije žlice maslinovog ulja
pola žličice soli
žličica smeđeg šećera
1/2 manje glavice luka
2 češnja češnjaka
150 ml Podravka Passate
150 ml vode u kojoj se kuhala tjestenina
žlica sušene rajčice
žlica nasjeckanih maslina
žlica nasjeckanog peršina i timijana
žlica parmezana
Priprema:
Tjesteninu skuhajte po uputama. Za to vrijeme na ulju pirjajte oba luka. Dodajte passatu i vodu u kojoj se kuhala tjestenina. Sve malo prokuhajte te dodajte tunu. Dodajte skuhane špagete i promiješajte. Dodajte sušenu rajčicu, masline, peršin, pospite parmezanom i uživajte!
Lazanje s filekima
Autor: Andreja Đunđek
Sastojci:
Tijesto za lazanje
800 g fileka
500 ml Podravka Passate
2 luka
1 mrkva
Tri češnja češnjaka
1 celer
šaka peršinovog lista
sol
šećer
papar
prstohvat suhog bosiljka
Bešamel:
500 ml mlijeka
2 žlice brašna
Sol
1/3 muškatnog oraščića
Priprema:
Fileke sitno narežite i skuhajte s povrćem. Na masnoći prepržite drugi nasjeckani luk, dodajte mu passatu malo soli, šećera, papra i malo suhog bosiljka. Ostavite da kuha 10 minuta.
Pripremite bešamel umak, a tijesto za lazanje prokuhajte 2-3 minute. Lazanje slažite u vatrostalnu zdjelu - prvo ide žlica ulja, potom tijesto, fileki s passatom, malo parmezana i bosiljka, potom bešamel, tijesto i onda sve ponovo. Završite s tijestom i manjom količinom bešamela.
Pecite 30 minuta na 170 stupnjeva. Ostavite 10 minuta izvan pećnice da se lazanje ljepše režu. Dobar tek!
Nachosi De La Casa
Autor: Ruszmira Tomasović
Sastojci:
250 g tortilja čipsa
4 mlada luka
400 g Podravka Passate
2 jalapeño papričice
50 g Podravka crnih maslina bez koštica
50 g Podravka zelenih maslina bez koštica
100 g Podravka crnog ili crvenoga graha iz limenke
80 g Podravka kukuruza šećerca iz limenke
100 g polutvrdog sira (cheddar, ementaler...)
4 žlice guacamole umaka
4 žlice kiselog vrhnja
sol i papar
Priprema:
U posudu položite papir za pečenje te po njemu raširite tortilja čips. Rajčicu očistite od sjemenki i narežite na kockice. Pola količine narezane rajčice pomiješajte s narezanim mladim lukom na ploške, zelenim i crnim maslinama narezanim na kolutiće, jalapeño papričicama narezanim na tanke ploške, ocijeđenim i ispranim kukuruzom i grahom.
Smjesu rasporedite po tortilja čipsu, lagano posolite i popaprite te pospite krupno naribanim polutvrdim sirom. Stavite u pećnicu prethodno zagrijanu na 200 °C i pecite oko 5 minuta, dok se sir ne rastopi. Izvadite iz pećnice, pospite preostalom rajčicom i rasporedite po tanjurima. Na svaki tanjur stavite dio guacamole umaka i kiselog vrhnja.
Spaghetti Alla Norma
Autor: Paula Behin
Sastojci:
2 patlidžana
maslinovo ulje
2-3 češnja češnjaka
500 ml Podravka Passate
350 g špageti br. 5
sol
papar
svježi bosiljak/suhi origano
parmezan
Priprema:
Patlidžane narežite na ploške, posolite i ostavite 45 minuta da puste vodu. Zatim ih dobro ocijedite. Na maslinovom ulju na srednje jakoj vatri popržite patlidžane s obje strane. Za zdraviju verziju nauljite ih s obje strane i stavite na papir za pečenje. Pecite ih na 180 stupnjeva 20-30 minuta, ovisno o debljini ploški.
U loncu ugrijte maslinovo ulje, dodajte 2-3 češnja češnjaka, malo ga prepržite i dodajte mu passatu. Kuhajte 15-20 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje, potom ubacite sol, papar, svježi bosiljak (ako nemate, onda stavite suhi origano)
Umaku dodajte pečene ili pržene patlidžane. Špagete skuhajte po uputama i kad su gotove, povežite ih s umakom. Kod serviranja sve pospite parmezanom.
Njoki u raguu od trgane junetine
Autor: Mirna Hrsak
Sastojci:
500 g junetine
400 g Podravka Passate
2 – 3 šalice Podravka goveđeg temeljca
1,5 žličica origana
1,5 žličica bosiljka
malo sušenog čilija
crno vino po želji
1 žlica Podravka koncentrata rajčice
2 nasjeckana režnja češnjaka
500 g kuhanih njoka
50 g parmezana
vrhnje
Priprema:
Junetinu narežite na komade. U slow cooker stavite junetinu, pasiranu rajčicu, origano, bosiljak, čili, crno vino, češnjak, koncentrat rajčice i goveđi temeljac te sve dobro promiješajte.
Kuhajte najmanje 8 sati, a idealno 10. Kad je gotovo, junetina će biti jako mekana pa je samo potrebno vilicom rastrgati na sitnije komade.
Njoke skuhajte prema uputama i pomiješajte ih s raguom od junetine. Po želji dodati parmezan i vrhnje. U slast!
Rajčica je jedan od najvažnijih sastojaka u mnogim jelima hrvatske kuhinje, od aromatičnih umaka do jednostavnih juha. Ova zvijezda svakog stola osvaja bogatim okusom i nutritivnom vrijednošću, a to ju čini neizostavnim sastojkom na stolovima diljem Hrvatske. Posebno mjesto među proizvodima od rajčice zauzima Podravka Passata, pasirana rajčica koja oduševljava svojim punim okusom, kremastom teksturom i visokim sadržajem hranjivih tvari.
Zašto je rajčica ključna u hrvatskoj kuhinji?
Rajčica je kroz povijest postala temelj mnogih tradicionalnih jela, od dalmatinskog brudeta do slavonskog čobanca pa sve do jela iz drugih kuhinja koje danas često pravimo poput pizze. Njena popularnost nije slučajna – rajčica ne samo da obogaćuje jela prirodnim slatko-kiselim okusom, nego je i bogata hranjivim tvarima. Sadrži obilje vitamina C, kalija, te jedan od najjačih antioksidansa, likopen. Svi ti sastojci su dio i Podravka Passate.
Rajčica je idealna za vegetarijance, ali i za sve one koji paze na zdravlje. Dodavanjem rajčice jelima možete povećati unos hranjivih tvari bez dodavanja dodatnih kalorija ili masti. To čini rajčicu i rajčicine proizvode, poput Podravka Passate, savršenim izborom za one koji žele balansirati okus i zdravlje.
Što čini Podravka Passatu posebnim izborom?
Podravka Passata proizvedena je od svježih rajčica dozrelih na hrvatskim poljima, čime se osigurava punina okusa i vrhunska kvaliteta. Ono što Podravka čini još posebnijom jest brzina obrade – rajčice se prerađuju u roku 24 sata nakon berbe. Time se zadržava maksimalna hranjivost, a izvor likopena postaje još dostupniji vašem tijelu.
Ovaj proizvod nema dodane soli i aditiva, što ga čini izvrsnim izborom za sve koji žele čist i prirodan okus rajčice. Upravo zbog svoje jednostavnosti, Podravka Passata nudi neograničene kulinarske mogućnosti. Bilo da pripremate klasičan umak za tjesteninu, dodajete je u juhu ili radite bogati složenac, možete biti sigurni da će jelo imati pravi domaći okus.
Pozivamo vas da podijelite svoje recepte!
Imate omiljeni recept s pasiranom rajčicom? Želite podijeliti svoje kulinarske ideje i nadahnuti druge? Pozivamo vas da pošaljete svoje omiljene recepte s Podravka Passatom! Bilo da se radi o tradicionalnom jelu vaše bake ili modernoj kreaciji, jedva čekamo vidjeti što pripremate.
Nagradni natječaj traje deset dana, a Podravka pet sretnika s najboljim receptom dariva paketom svojih proizvoda koji sadrži majicu i Podravkine proizvode (3x passata 500 ml, 1x grašak 420 g i 1x krastavci 670 g).
Sponzorirani sadržaj nastao u suradji Native Ad Studija Hanza Medije i Podravke.