OVO JE PRVI PUT...

Arheolozi: ‘Otkrili smo da su tinejdžeri koji su živjeli prije 25 000 godina, prolazili jednake pubertetske ‘muke‘ kao i djeca danas‘

Carrara, Museo Nazionale Romano, ilustrativna fotografija

 Eric Vandeville/akg-images/profimedia/Eric Vandeville/akg-images/profimedia
Na razvoju ovih spoznaja na međunarodnoj su razini surađivali istraživači šest institucija iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Monaka te Italije

Nova studija objavljena u časopisu Journal of Human Evolution otkrila je da su tinejdžeri iz ledenog doba, koji su živjeli prije 25 000 godina, prolazili faze puberteta slične onima modernih adolescenata. Istraživači su, naime, u kostima trinaestero ranih ljudi starih između deset i dvadeset godina pronašli dokaze o fazama puberteta, piše SciTech Daily.

"Analizirajući određene dijelove kostura, detektirane su pojave poput menstruacije i mutiranja", kaže paleoantropologinja April Nowell (University of Victoria), koja je vodila studiju.

Mary Lewis (University of Reading) je razvila tehniku koja evaluira mineralizaciju očnjaka i maturaciju kosti ruke, lakta, ručnog zgloba, vrata te zdjelice kako bi identificirala faze puberteta koje je osoba do trenutka vlastite smrti dosegla.

"Ovo je prvi put da je moja metoda za procjenjivanje faza puberteta primijenjena na paleolitske fosile. Ovo je, također, i najstarija primjena još jedne metode - analize peptida - za utvrđivanje biološkog spola", objašnjava Lewis.

Vjerovalo se da je život u pretpovijesno doba bio, kako ga opisuje Thomas Hobbes, "gadan, brutalan i kratak", no nova studija pokazuje da su tinejdžeri u to doba bili poprilično zdravi. Većina individua uključenih u studiju u pubertet je ušla s trinaest i pol godina, dok je odraslu dob doseglo između 17. i 22. godine. To, dakle, ukazuje na to da su adolescenti iz ledenog doba ulazili u pubertet u slično vrijeme kao i adolescenti u zemljama danas.

Jedan od trinaest kostura bio je i "Romito 2". Procijenjeno je da se radi o muškom adolescentu te najranijem poznatom slučaju patuljastog rasta. Nova studija koja se bavi pubertetom donosi nove informacije o tome kako je vjerojatno izgledao te kakvu je društvenu ulogu imao.

Kako je bio usred puberteta, vjeruje se da mu je glas bio dublji, poput onoga u odraslog muškarca, da je mogao imati djecu, no i da je bio mladolik. Vjeruje se i da je zbog niskog rasta naginjao izgledu djeteta, što je moglo utjecati na način na koji ga je zajednica doživljavala.

Na razvoju ovih spoznaja na međunarodnoj su razini surađivali istraživači šesterih institucija iz Kanade, Ujedinjenog Kraljevstva, Monaka te Italije. Suradnja pri istraživanju života tinejdžera ledenog doba i njihovih društvenih uloga se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 10:54