DREVNI GRAD

Arheolozi slučajno otkrili ‘skriveno carstvo‘ u Europi: ‘Taj dio povijesti nam je do sada bio praktički nepoznat‘

Istraživači Sveučilišta Cadiz

 Facebook/Sveučilište Cadiz
U svome radu koristili su geo radare kako bi locirali zidine drevnih rezidencija koje nisu bile vidljive s površine

Arheolozi u Španjolskoj otkrili su drevna rimska naselja koja bi mogla biti mjesto ‘skrivenog carstva‘. Tim arheologa započeo je s projektom 2023. godine, a nadali su se da će uspjeti otkriti barem jedno naselje u regiji Sierra de Cádiz u Španjolskoj. Međutim, šokiralo ih je kada su pronašli čak 57 neviđenih lokacija iz doba Rimskog Carstva, prenosi Daily Mail.

Istraživači vjeruju da bi ova nova otkrića mogla biti povezana trgovačkim i komunikacijskim rutama te regije, a trenutno je u tijeku druga faza istraživanja tijekom koje nastoje bolje razumjeti kako su ova mjesta bila povezana.

Istraživači sa Sveučilišta Cádiz u Španjolskoj usredotočili su se na naselja u područjima koja okružuju Arcos de la Fronteru, Bornos, Villamartin i Puerto Serrano, a koja su sva bila međusobno povezana rijekom Guadalete, zbog čega vjeruju da su sva ta mjesta dio skrivenog carstva.

U svome radu koristili su geo radare kako bi locirali zidine drevnih rezidencija koje nisu bile vidljive s površine.

Kada su u svibnju ove godine stručnjakinja Macarena Lara i njezin istraživački tim započeli s iskopavanjima rimske vile El Canuelo u Bornosu s nadom da će otkriti arheološku baštinu ove regije, otkrili su da je spomenuta vila imala zidove koji su razdvajali stambeni i radni prostor.

Zahvaljujući svim ovim otkrićima, istraživači su izjavili da bi im to moglo pomoći da bolje razumiju funkcioniranje nekadašnjeg Rimskog Carstva u dolini rijeke Guadalete prije više od 2000 godina.

"Cilj je saznati kako se održavala interakcija u zaljevu Cadiz i naseljavanje područja uz rijeku Guadalete tijekom rimskog razdoblja, a to je dio povijesti koji nam je do sada bio praktički nepoznat", naveli su istraživači u svom izvješću, prenosi Daily Mail.

image

Istraživači Sveučilišta Cadiz

Facebook/Sveučilište Cadiz

Inače, Rimljani su naselili područje rijeke Guadalete nakon što su osvojili Španjolsku 264. godine prije Krista, ali istraživači još nisu potvrdili kada su novootkrivene građevine izgrađene.

"Podaci koje imamo omogućili su nam da stvorimo čvrstu bazu arheoloških informacija i dokumentacije za nastavak istraživanja u nadolazećim godinama u ovom području", rekla je Lara, profesorica arheologije na Sveučilištu Cádiz.

"Naš glavni cilj je nastaviti s provođenjem iskapanja i istraživanja netradicionalnim tehnikama i alatima, kao i analizom tehnika na dokumentiranim materijalima koje će nam omogućiti da dobijemo bolju viziju rimskog naselja i teritorija u području Bornosa i Arcos de la Frontere", dodala je Lara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. kolovoz 2024 08:36