BARBIE SVIJET

Crna, trudna, u invalidskim kolicima ili u Saint Laurentovoj haljini. Pogledajte neka od rijetkih izdanja kultne lutke koja slavi 65. rođendan

 Benjamin Cremel/Afp
Ovog vikenda u londonskom Muzeju dizajna otvorena je izložba koja donosi priču o Barbie kroz dizajnersku perspektivu - modu, arhitekturu, namještaj i dizajn vozila

Nakon filma Grete Gerwig, legendarna lutka Barbie dobila je i svoju izložbu. Otvorena je ovog vikenda u londonskom Muzeju dizajna, a istražuje priču o Barbie, koja ove godine slavi 65. rođendan, kroz dizajnersku perspektivu - modu, arhitekturu, namještaj i dizajn vozila.

Izloženo je više od 180 jedinstvenih lutaka koje prikazuju evoluciju Barbie u njezinu obliku, stilu, inovativnosti, raznolikosti i zastupljenosti. Highlightsi izložbe uključuju Twist ‘n‘ Turn Barbie, Sunset Malibu Barbie, Bead Blast Barbie, Yves Saint Laurent Barbie u dizajnerovoj kultnoj haljini Mondrian i revolucionarnu Day to Night Barbie u ružičastom radnom odijelu koje se pretvara u chic večernju haljinu.

image
Benjamin Cremel/Afp
image
Benjamin Cremel/Afp

Tu su i primjeri koji odražavaju današnje raznoliko, multikulturalno društvo - crne, latinoameričke i azijske lutke Barbie, zatim Barbie s Downovim sindromom, Barbie u invalidskim kolicima, prva Barbie s oblinama, i prva trudna Barbie. Posebno mjesto dobila je rijetka prva lutka koju je Mattel lansirao 1959. ("Barbie broj 1"), a može se vidjeti i najprodavanija Barbie,Totally Hair Barbie iz 1992., koja je prodana u više od 10 milijuna primjeraka diljem svijeta. Na jednom je, pak, zidu prikazano šest desetljeća lutki Ken od njihova predstavljanja 1961. godine, a ima i cjelina posvećena karijerama Barbie te uključuje Barbie policajku, znanstvenicu, liječnicu i predsjednicu.

image
Benjamin Cremel/Afp
image
Benjamin Cremel/Afp
image

Cjelina posvećena karijerama Barbie uključuje Barbie policajku, znanstvenicu, liječnicu i predsjednicu

Malcolm Park/avalon/profimedia/Malcolm Park/avalon/profimedia
image

Prva Barbie iz 1959.

Charlie J Ercilla/alamy/alamy/profimedia/Charlie J Ercilla/alamy/alamy/profimedia
image

U jednom je odjeljku prikazano šest desetljeća lutki Ken od njihovog predstavljanja 1961. godine

Malcolm Park/avalon/profimedia/Malcolm Park/avalon/profimedia

Također, nisu izostali ni prijatelji Barbie, uključujući njezinu prvu prijateljicu Midge i jako voljene Christie i Teresu te mlađu sestru Skipper. Izloženi su i drugi predmeti tog povijesnog brenda kao što su kuće iz snova (prva je iz 1962. godine), vozila i namještaj. Kako ističu iz Muzeja dizajna, ti predmeti zajedno pokazuju kako su Barbieni domovi, vozila i drugi proizvodi pomogli u dizajniranju svemira u kojem ona postoji, i koji je uvijek odražavao ukuse i trendove dana, baveći se modernim dizajnom na ambiciozan, ali pristupačan način.

Barbie je, inače, stvorila Ruth Handler, supruga suosnivača Mattela, krajem 50-ih godina prošlog stoljeća. Na ideju je došla gledajući svoju kćer Barbaru, kako se igra s papirnatim lutkama kojima daje uloge za odrasle. Uvidjevši da bi moglo postojati praznina na tržištu, Handler je svom suprugu Elliotu predložila ideju o lutki s izgledom odrasle osobe, no on nije bio oduševljen idejom, kao ni direktori Mattela. Tijekom putovanja Europom 1956. godine, međutim, Handler je naišla na njemačku igračku lutku po imenu Bild Lilli. Lutka s izgledom odrasle osobe bila je upravo ono što je Handler imala na umu, pa je kupila tri primjerka. Jedan je dala svojoj kćeri, a ostale Mattelu. Lutka Lilli pojavila se na tržištu u Njemačkoj 1955. godine, i iako se u početku prodavala odraslima, postala je popularna kod djece koja su je uživala odijevati u odjeću koja je bila dostupna zasebno. Nakon povratka u Sjedinjene Države, Handler je redizajnirala lutku (uz pomoć lokalnog dizajnera Jacka Ryana), i lutka je dobila novo ime, Barbie, prema njezinoj kćeri Barbari. Lutka je debitirala na Američkom međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku 9. ožujka 1959. Taj se datum također koristi kao Barbien službeni rođendan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. rujan 2024 04:35