VIKTOR KOVAČIĆ

Danas je 100 godina od smrti najvećeg hrvatskog arhitekta: Pogledajte zgrade kojima je zauvijek obilježio Zagreb

Kupola u Hrvatskoj narodnoj banci, po uzoru na Panteon

 Neja Markicevic/cropix/Cropix
Crkva sv. Blaža imala je prvu golemu betonsku kupolu, te je arhitekt Kovačić prespavao ondje, ispod nje, kako bi sebi, a najviše drugima dokazao da nije opasna

Danas je 100 godina od smrti najpoznatijeg hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića, koji je preminuo 21. listopada 1924. godine u Zagrebu. Ovaj velikan, otac hrvatske moderne, za sobom je ostavio djela kao što su crkva sv Blaža u Prilazu Gjure Deželića, zgrada Burze - Hrvatske narodne banke na Trgu hrvatskih velikana, kuća Frank na Trgu Mažuranića 1, Palača Slaveks na Trgu kralja Petra Svačića 13, vila Frangeš na Rokovu perivoju... Bio je zaslužan i za regulaciju Kaptola (1908. – 1910.) i Rokova perivoja (1909.).

Spomenimo danas tri za širu javnost zanimljive činjenice. Kada je između 1910. – 1913. godine građena crkva sv. Blaža koje je imala prvu golemu betonsku kupolu arhitekt Kovačić prespavao je ondje, ispod nje, kako bi sebi, a najviše druge uvjerio da nije opasna. Također, prije nego što se sagradila vila Vrbanić iz 1911. godine na Tuškancu, navodno je tu znao na zemljištu biti po čitave dane kako bi prvo proučio kakva je osunčanost i kako padaju sjene, i tek onda je napravio projekt i odredio smještaj kuće. Rimski hram svih bogova Panteon hrvatski arhitekt Viktor Kovačić gotovo je preslikao u svoje zadnje djelo te na suvremeniji način izveo Palaču Zagrebačke burze, današnju zgradu Hrvatske narodne banke.

Danas je održano nekoliko manifestacija povodom 100. obljetnice smrti velikana hrvatske arhitekture Viktora Kovačića u HNB-u i znanstveno-stručni skup povodom 150. godišnjice rođenja i 100. godišnjice smrti organiziran u suradnji Udruženja hrvatskih arhitekata, Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za povijest umjetnosti u DAZ-u.

Radom ovog velikana zadnje desetljeće bavili su se mnogi povjesničari umjetnosti kao što je Krešimir Galović, Nina Gazivoda, Zlatko Jurić, Dragan Damjanović, a ranije i mnogi drugi...

image

Trg hrvatskih velikana 3.
Zgrada Burze, Hrvatska Narodna Banka.

Goran Mehkek/Cropix
image

Vila Frolich u Bosanskoj ulici

Ivana Nobilo/Cropix
image

Palača Slaveks, Svačićev trg

Ostavština Arhitekta Viktora Kovačića Mkuzkb-ovk/
image

Prilaz Gjure Deželica 67 crkva sv Blaža

Tomislav Kristo/Cropix
image

detalj stubišta kuće Franc na Trgu Mažuranića

Ksenija Jurinec/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 13:53