PRIČA O USPJEHU

Devedesetih je šokirao svijet radovima s Cicciolinom s kojom je bio u braku. Zovu ga i kralj kiča. Evo kako danas živi najskuplji umjetnik na svijetu

Jeff Koons i njegova tadašnja supruga  Cicciolina, pravim imenom
Ilona Staller, na otvorenju njegove izložbe ”Made in Heaven” 1991.

 Paul Kalkbrenner/akg-images/profimedia/Paul Kalkbrenner/akg-images/profimedia
O Koonsu poznatom po neo-pop estetici govori novi film talijanskog redatelja Pappija Corsicat​a

Prepoznatljiva djela "Balloon Dog (Orange)" i "Rabbit", koja su prodana za vrtoglavih 58,4, odnosno 91,1 milijun dolara, oborila su rekord kao najskuplji radovi živućeg umjetnika. Tim iznimnim uspjehom okitio se popularni suvremeni umjetnik Jeff Koons, čiji su radovi relevantni u domeni pop-kulture.

Upravo o tom umjetniku, poznatom po neo-pop estetici, "predimenzioniranim" skulpturama kičastih suvenira, igrački i sjajnih ukrasa (Celebration, 1994. - 2001.), kao i bivšem braku s mađarsko-talijanskom pornozvijezdom te političarkom Cicciolinom (Ilona Staller), progovara novi film talijanskog redatelja Pappija Corsicat​a prikazan u sklopu nedavno održanog DA2 - Zagreb Design, Art & Architecture Film Festivala (film je do 28. listopada dostupan na ovoj platformi). I dok su djela ovoga umjetnika, koji je odabirom materijala efemernim predmetima dao težinu i postojanost, nekonvencionalna, njegovi rituali poprilično su svakodnevni; kako piše The Hollywood Reporter, film "Jeff Koons: A Private Portrait" portretira ga kao obiteljskog čovjeka koji tijekom radnog tjedna radi u uredu, a vikendom se s obitelji odmara na selu te s djecom igra biljar.

image

Jeff Koons, Puppy, muzej Guggenheim

Sergi Reboredo/ddp Usa/profimedia/Sergi Reboredo/ddp Usa/profimedia
image

Jeff Koons

Andrea Renault/afp/profimedia/Andrea Renault/afp/profimedia

Osim u njegovu svakodnevicu, redatelj, koji je za potrebe filma s umjetnikom proveo godinu dana, gledatelju daje uvid i u njegovu obiteljsku povijest, ali i umjetnost, primjerice, genezu njegovih ranih radova (Koonsova prva izložba sastojala se od serije predmeta iz njegova doma; mnoga njegova djela inspirirana su njegovim sjećanjima na djetinjstvo). Dokumentarac obogaćuju i priče o tome kako je album Patti Smith "Horses at a party" zaslužan za njegovo preseljenje iz Pennsylvanije u New York te kako je radio na Wall Streetu kako bi mogao financirati svoj san o umjetničkoj karijeri, koju je nakon studija u Baltimoreu (Maryland Institute College of Art) i Chicagu (School of the Art Institute of Chicago) započeo upravo u Velikoj Jabuci.

image

Jeff Koons, Balloon Dog i Rabbit, muzej Guggenheim

Rafa Rivas/afp/profimedia/Rafa Rivas/afp/profimedia
image

Jeff Koons, Balloon Dog, MuCEM, Marseille

Nicolas Tucat/afp/profimedia/Nicolas Tucat/afp/profimedia
image

Jeff Koons, Rabbit, Christie‘s, 2019.

John Angelillo/upi/profimedia/John Angelillo/upi/profimedia

Slavu je, piše Artnet okusio još osamdesetih zahvaljujući kultnim radovima (na primjer, serija porculanskih, zlatnim listićima prekrivenih skulptura Michaela Jacksona i čimpanze Bubbles). Uslijedili su radovi "Made in Heaven" i "Puppy". Iako su percipirani kao nešto skandalozno i provokativno, radovi koji pripadaju prvoj seriji, i na kojima je radio s Ilonom Staller, zapravo su, otkriva redatelj Koonsovo gledište, "samo prikazivali gola tijela u seksualnom odnosu bez tabua", "nešto oslobađajuće, nimalo neprirodno (neki od primjeraka su stakleni "Jeff Eating Ilona", "Violet - Ice" te "Kiss"). "Puppy" je pak trinaest metara visoka skulptura izrađena u tehnici oblikovanja grmova, biljaka i drveća "topiary", kojom je dočaran psić (zapadnoškotski bijeli terijer; eng. West Highland White Terrier ili Westie). Sačinjen je od raznog cvijeća, poput nevena, begonija, nedirka, petunija i lobelija, ponad podkonstrukcije.

Najzapaženija je, vjerojatno, ipak serija "Celebration", koju karakteriziraju glatke, ispolirane površine skulptura od nehrđajućeg čelika te zasićene boje. Neki od primjeraka iz serije su, primjerice, "Diamond", "Hanging Heart", "Cracked Egg", koji su, svi po redu, izrađeni u pet boja. Kako s ovom serijom, tako i s ostalim fazama umjetničkog stvaralaštva Jeffa Koonsa, upoznati se možete na njegovoj internetskoj stranici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. listopad 2024 11:25