ČAK 6400 PREDMETA

Dovršena je tajna akcija, sudjelovala i hrvatska policija: ‘U zadnju smo sekundu na aerodromu pronašli ukradenu sliku‘

Talijanski policajci u operaciji Pandora VIII

 /Interpol
U akciji kodnog imena ‘Pandora‘, svojedobno je pronađena slika ‘Sveti Roko i Sveta Klara‘, ukradena 1975. godine iz crkve Sv. Jelene u mjestu Škrip na Otoku Braču.

Interpol je ovih dana objavio rezultate posljednje akcije u sklopu međunarodne operacije Pandora za zaustavljanje ilegalne trgovine umjetninama, a u koju je uključena i Hrvatska. Kako ističu u priopćenju koje su objavili na svojim službenim stranicama, u svom osmom izdanju, Pandora VIII, pod vodstvom španjolske civilne garde (Guardia Civil), carine i službe za provođenje zakona iz 25 zemalja izvršile su 85 uhićenja i pronašle više od 6400 predmeta kojima se trgovalo. Taj će se broj vjerojatno povećati, ističe se u priopćenju, jer još nije riješeno 113 kaznenih i 137 prekršajnih predmeta. Interpol je podržao Pandoru VIII "olakšavajući razmjenu informacija između zemalja sudionica, osobito balkanskih zemalja. Također je tijekom operacije bio dostupan posebni službenik za provjeru predmeta oduzetih na terenu u Interpolovoj bazi podataka ukradenih umjetničkih djela i za pružanje potpore službenicima na terenu pri korištenju aplikacije ID-Art".

Pokrenuta 2016., Operacija Pandora godišnja je međunarodna akcija koju podupiru Interpol i Europol i oslanja se na mrežu informacija koje dijele zemlje sudionice iz cijele Europe. Tisuće provjera obavljaju se na graničnim prijelazima, uključujući zračne i morske luke, aukcijske kuće, muzeje i internet. Prethodna Pandora VII dovela je do 60 uhićenja i pronalaska 11.049 ukradenih artefakata.

A tijekom prošle godine u akciji Pandora VIII, izvijestili su, među ostalim, policijske snage u Španjolskoj i Ukrajini surađivale su na pronalasku 11 komada skitskog zlatnog nakita koji su prokrijumčareni u Španjolsku kao dio operacije pranja novca, a koji procijenjeni su na više od 60 milijuna eura.

U Grčkoj je policija pronašla ukupno 43 antičke amfore, u Bugarskoj su zaplijenili 432 antička novčića koji su putovali između Turske i Francuske, a u zračnoj luci Charles de Gaulle u Parizu spriječen je ilegalni izvoz slike čiji je autor vijetnamski umjetnik Mai Thứ (1906. -1980.) a koja je procijenjena na gotovo 170 tisuća eura. Također, izvijestili su iz Interpola, rumunjska policija pronašla je drveni ikonostas iz 19. stoljeća koji je ukraden iz crkve u Rumunjskoj te stavljen na prodaju putem interneta dok je u Poljskoj policija zaplijenila 229 predmeta u jednom antikvarijatu. Neki od predmeta bili su izrađeni od bjelokosti, a ukupna vrijednost procijenjena je na 140 tisuća eura. Na popisu zemalja u kojima je uspješno provedena akcija je i Češka. U suradnji s nacionalnim partnerima, češka nacionalna policija otkrila je i istražila, naime, navodi se u priopćenju, prodaju nekoliko ukradenih povijesnih predmeta. Među njima je bio i drveni kip svetog Bartolomeja (iz 1658. do 1660. godine), koji je vraćen izvornom vlasniku. "Ovaj nacionalni kulturni artefakt ukraden je iz kapele "Posljednje večere" u Římovu 1994. i kasnije prodan na internetu".

U Italiji se pak u sklopu Pandore VII vodila zasebna istraga tijekom koje su karabinjeri zaplijenili više od 2 tisuće fragmenata keramičkih artefakata poput vrhova strelica i kopalja. Drevni predmeti koji potječu iz razdoblja neolitika i brončanog doba bili su ponuđeni na prodaju putem interneta.

Podsjetimo, u akciji Pandora VII, koja se vodila 2022. godine, hrvatska policija obavila je nadzor i kontrolu nad 6423 osoba, 6366 vozila te više arheoloških lokaliteta, antikvarijata i galerija.

Navedene aktivnosti rezultirale su, među ostalim, lociranjem umjetničke slike „Sveti Roko i Sveta Klara, koja je ukradena 1975. godine iz crkve Sv. Jelene u mjestu Škrip na Otoku Braču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2024 22:45