AUKCIJA U NEW YORKU

DRUGA STRANA JOHNA LENNONA "Črčkarija" slavnog Beatlesa za 70.000 dolara

 Getty
Više od stotinu crteža i spisa koji su provotno izdani u dvije knjig na vrhuncu "beatlemanije" svjedoče o Lennonovom kreativnom žaru

Umjetnički genij Johna Lennona njegovi će obožavatelji ponajprije prepoznati u pjesamama iz kasnije faze. No sutra će se mnogi boljestojeći ljubitelji njegova djela moći natjecati na dražbi crteža, skica i rukopisa koju priređuje aukcijska kuća Sotheby’s u New Yorku, gdje je vođa The Beatlesa nesretno preminuo 1980., ustrijeljen na ulazu u svoju zgradu s leđa s četiri hica suludog ubojice Marka Davida Chapmana.

Više od stotinu crteža i spisa koji su provotno izdani u dvije knjige, “In His Own Write” i “Spaniard In The Works”, na vrhuncu “beatlemanije” 1964. i 1965. i popraćene uvodnim slovom Paula McCartneyja, svjedoče o Lennonovom kreativnom žaru koji je sezao dalje od pop-hitova planetarno popularnih Beatlesa.

Vrijede li uopće?

Uoči dražbe, na kojoj će mnoge od Lennonovih “črčkica” biti ponuđene po procijenjenoj vrijednosti od 12 do 15 tisuća dolara, a mnoge će, očekuje se, dosegnuti cijene od 70.000 dolara, potaknulo je pitanje umjetničke vrijednosti tih djela.

Tim povodom direktor Sothebyjevog odjela knjiga i rukopisa Philip Errington upozorio je na činjenicu da je John Lennon studirao umjetnost prije nego što ga je sudbina povela u glazbene vode.

Znao je što radi

Errington je napomenuo da Lennonovi radovi, iako na prvi pogled izgledaju kao „crtarije“, nakon pomnijeg gledanja otkrivaju posjedovanje crtačke tehnike, a čistoća linije naznačuje da se radi o autoru koji je točno znao što radi.

Crteži su kapriciozni i zaigrani, s elementima fantastike - gitarist s četiri oka, ili svećenik koji gleda nagi par držeći u ruci “onu knjigu”, što je očita referencija na Bibliju i pokazuje Lennonov jasno izražen stav prema Crkvi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:53