VAŽNO OTKRIĆE

Fizičari istraživali najpoznatiju Van Goghovu sliku i ostali u šoku: ‘Nevjerojatno, znate li što je on zapravo naslikao‘

 Paul Quezada-neiman/alamy/alamy/profimedia/Paul Quezada-neiman/alamy/alamy/profimedia
Nova studija objavljena u časopisu Physics of Fluids otkrila je iznenađujuću vezu između umjetnosti i znanosti na kultnoj slici ‘Zvjezdana noć‘

Nova studija objavljena u časopisu Physics of Fluids otkrila je iznenađujuću vezu između umjetnosti i znanosti na kultnoj slici Vincenta van Gogha "Zvjezdana noć". Istraživači iz Kine i Francuske otkrili su, naime, da su kovitlajući motivi na noćnom nebu na slici podudaraju s teorijama dinamike fluida i turbulencije. Tim atmosferskih znanstvenika i stručnjaka za dinamiku fluida analizirao je digitalne slike visoke rezolucije "Zvjezdane noći" kako bi izmjerio veličinu i razmak van Goghovih poteza kistom. "Razmjer poteza boje igrao je ključnu ulogu", rekao je jedan od znanstvenika koji su radili na istraživanju.

"Uz pomoć digitalne slike precizno smo uspjeli izmjeriti veličinu poteza kistom i usporediti ih s razmjerima koji se očekuju od teorija turbulencije."

Istraživači su ispitali 14 glavnih vrtložnih oblika slike, a njihova analiza otkrila je dva ključna nalaza – da je slika usklađena je s Kolmogorovom teorijom turbulencije te da su na mikroskopskoj razini pojedinačni potezi kistom usklađeni s Batchelorovom ljestvicom.

Rijetko se, tvrde znanstvenici, događa da su oba skalarna zakona prisutna u jednom atmosferskom sustavu, što ovo otkriće čini posebno značajnim.

Isto tako, ističu, ova studija sugerira da je Van Gogh imao duboko intuitivno razumijevanje prirodnih fenomena, bilo putem pažljivog promatranja ili urođenog osjećaja za atmosfersku dinamiku.

Van Goghov precizni prikaz turbulencije, kako tumače nadalje, mogao bi biti rezultat proučavanja kretanja oblaka i atmosfere ili urođenog osjećaja kako uhvatiti dinamiku neba."

Također istraživači vjeruju da bi ovaj rad mogao doprinijeti širenju našeg razumijevanja same turbulencije.

"Čini se da je vrijeme da se predloži nova definicija turbulencije koja će obuhvatiti više situacija", zaključili su referirajući se na nedavna opažanja fenomena sličnih turbulencijama u različitim sustavima protoka s niskim Reynoldsovim brojevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 12:23