Kvadratura

Ima mali atelje u Martićevoj ulici i stalni krug klijentica. Novu je kolekciju predstavila u neformalnom uličnom druženju...

Nataša Mihaljčišin

 Ivan Posavec/
U malom ateljeu Nataše Mihaljčišin naći ćete najneobičnije pletivo koje kao da je došlo iz nekog drugog svijeta

Ima mali atelje u Martićevoj ulici i stalni krug klijentica. Njezina nova kolekcija, koju je nedavno predstavila u neformalnom uličnom druženju ispred vlastitog ateljea, nosi naziv "Fetiš je priča koja se maskira u objekt". Ona je Nataša Mihaljčišin, modna dizajnerica čije sofisticirano pletivo gledamo na gradskim modnim konoserkama. Nataša je do prije pet godina s Martinom Vrdoljak činila I-GLE, najpoznatiji i najuspješniji zagrebački avangardni modni brend. No, sasvim joj dobro ide i u solo karijeri. Pitam je kako opisuje svoje klijente?

"To su osobe koje vole čitati moj modni roman. Svima su nam zajedničke ljubav i želja za igrom, i poneka skrivena poruka, jer odjeća je, kao modni alat, vrlo moćan znak. Njome izražavamo svoj odnos u gotovo svim kompleksnim uvjetima društvenih interakcija. Naravno, ne radimo to potpuno svjesno i bilo bi zaista tužno kad bismo se odijevali, u toj mjeri, konceptualno, da ne kažem proračunato. Važno je njegovati teritorij spontanosti i igre jer onda se događa kreativnost, i u stvaranju i u odijevanju mode", kaže Nataša. Pitamo je radi li sve sama ili ima suradnice koje pletu prema njezinim napucima?

"Radim s nevjerojatnim ženama i suradnja s njima je vrlo značajan i važan dio kreativnog procesa. Za inicijalne naputke i ideje sam zadužena ja, a one za njihovu realizaciju koja je, ustvari, interakcija. Neke stvari, uglavnom gdje ima više improvizacije i odstupanja od klasičnih tehnika, radim sama", objašnjava ova modna dizajnerica koja daje i kratki, retrospektivni pogled na I-GLE. "Veliku smo stvar napravile. Vjerojatno će za neku ozbiljniju i dublju spoznaju vrijednosti i značaja naše suradnje biti potrebno još nešto vremena, ili mudrosti, no čini mi se kako je naša priča pogodila kraj baš u pravi trenutak: da se i Martina i ja otvorimo za novo iskustvo i, što je najvažnije, zadržimo dobar odnos."

Potražili smo od Mihaljčišin odgovor i na pitanje kakva je zagrebačka modna scena mladih kreatora? "Jako mi je zanimljivo to što radi Artex Collective, super su Vicko Racetin i Laura Barić - da spomenem nekoliko najsvježijih imena. Naravno, u kontekstu svjetske mode, svi smo mi ovdje na modnim marginama."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:59