KAKO UMJETNICI DEFINIRAJU VAŽNE POLITIČKE TRENUTKE

Martinis: Nakon uspona, i svjetske karijere, i ja ću kao političar završiti u zatvoru

U posljednjih nekoliko mjeseci domaći umjetnici snažno komentiraju političku situaciju

ZAGREB - Kada je devedesetih godina dizajner Boris Ljubičić napravio plakat s igrom riječi “KRV-ATS-KA!”, u vrijeme njegova tiskanja stigla mu je poruka: “Mi smo Hrvatsku tek dobili, a vi ju ne znate ni napisati”. Google je u međuvremenu ovaj plakat uvrstio među 100 najpoznatijih plakata, počevši od Toulousea Lautreca pa do danas.

Figura političara

Kako situaciju u Hrvatskoj danas vide naši umjetnici?

- Smatram da se Hrvatska nalazi u istom problemu kao i 1991. kad sam dizajnirao ovaj plakat - kaže Ljubičić i dodaje: - Novi plakat koji vam šaljem predvidio je puno toga, no do njegove distribucije nije došlo. Mislim da su se svi uplašili. Primjerak sam pokušao uručiti i premijeru Sanaderu u siječnju 2009., no nisam uspio. Plakat, kaže Ljubičić, simbolizira bivšeg premijera koji je okrenuo leđa Hrvatskoj u najgorem mogućem trenutku.

Boris Cvjetanović je, šetajući ulicama Zagreba, zapazio kako na podu leže plakati političara svih stranaka, zgužvani, napušteni i odbačeni, na jednom je od njih bilo iskopano i oko, i od tih je prizora napravio cijeli ciklus: - Ne zanima me toliko konkretan političar, već što simbolizira figura političara, gdje i zašto ti plakati završe - kaže naš poznati fotograf.

Komentar iz 1979.

Umjetnik Slaven Tolj snimio je fotografiju čovjeka s leđa na ulicama Dubrovnika i nazvao je “Autoportret”. Komenar je kratak i jasan “Dobri ljudi odlaze zauvijek, bez osvrtanja”.

Dalibor Martinis kao komentar trenutačne situacije poslao nam je svoj rad iz 1979., koji je izveo s umjetnicom Sanjom Iveković. U performanceu “Weather in Amsterdam” njih dvoje stoje ispred zatvora: - Oživotvorili smo bakicu i dedeka iz kućice koja pokazuje vrijeme. Stajali smo ispred zatvora svaki dan od 9 do 17, tjedan dana koliko je trajala izložba. Glumio sam dedeka pa sam vani bio po kiši, dok je Sanja stajala vani po suncu. Snimili smo i popratni video na kojem smo bilježili sebe kako križamo dane do izlaska iz zatvora. Paralela između zatvora, koji je bio izložbeni prostor, i barometarske kućice poslužila nam je jer se u oba slučaja najviše osjeća razlika između van i unutra.

Naš poznati umjetnik ima i višegodišnji performans u kojem interpretira sebe kao političara, dio tog performansa bila je i fotografija Martinisa kao predsjednika RH koja je bila na ulazu njegove izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt. - Nakon uspona, i međunarodne karijere, i ja ću kao političar završiti u zatvoru - predviđa umjetnik kraj performansa.

Potreba za promjenom

Nagrađivani tipograf Nikola Đurek, koji je u javnosti i poznat po inovativnim fontovima, Sanaderovu je legendarnu izjavu “Doviđenja i hvala vam svima na suradnji”posložio od svih svojih fontova.

Posljednjih nekoliko mjeseci poruka je umjetnika, koji prepoznaju i definiraju sadašnji trenutak, bila politički glasnija nego ikada. “Dosta nam je svega, umorni smo i na kraju snaga. Želimo promjenu”, poručili su svojim nastupima Labrović, Kadele, Janša...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. rujan 2024 21:57