STRIP ALBUM

MIROSLAV SEKULIĆ 'Crtam samo priče s ruba društva, upravo onakve kakve sam i proživio'

Otkad zna za sebe Miroslav Sekulić Struja u ruci je imao olovku ili kist, slikanje je od najranijeg djetinjstva bilo njegov drugi život, onaj u kojem je sve moglo biti onako kako je želio, a strip je njegova prva ljubav. Odrastao je po domovima i udomiteljskim obiteljima, no na samom početku razgovora napomenuo je kako o tome nerado govori.

Izvrsne kritike

Ipak, taj je dio života glavna tema njegova stripa od 108 rukom oslikanih stranica “Zapleteni u dimu” koji je upravo ovih dana osvojio knjižare Pariza. A koliko je njegovim radom oduševljen ugledni francuski izdavač Actes Sud govori i činjenica da je 37-godišnjem Sekuliću već naručen i nastavak jednakog obima i prije no što se u prodaji pojavio prvi dio, za koji su izašle izvrsne kritike.

Čitava je priča počela prije četiri godine kad je Miroslav Sekulić na francuskom festivalu u Angoulęmeu dobio nagradu za kratki geg strip “Čovjek koji je kupio osmijeh” i ubrzo dogovorio svoj prvi album koji je trebao imati više od 50 tabli, no slikar se odlučio na ambiciozni pothvat od dvostruko više.

Tehnika stripa je klasična, gvaš na papiru. Strip je zamišljen kao priča koja se odvija kroz četiri godišnja doba, a kroz prve dvije realizirao je jesen i ljeto glavnog lika koji je nazvao Klupko.

Živahno dijete

- Jedno sam vrijeme proveo po sirotištima, dosta toga radim iz osobnog iskustva, s tim da nisam htio ići na brutalnu verziju toga dijela priče, već sam je pokušao umekšati. Koristeći življe boje htio sam ublažiti to ružno lice stvarnosti. Kao što to rade i neki šansonijeri. Pjevaju o teškim temama na lijep način. Sve što radim inspirirano je proživljenim. Moji heroji su tete toalete, žene koje naplaćuju WC, sladoledari, prodavači slatkiša i slični likovi na margini društva.

Ovim sam stripom želio preispitati odnose između fantastičnog i realnog, budnosti i sna. Oduvijek sam bio sklon nadrealnom i razmišljao sam o sasvim drugim temama kada sam počinjao raditi na stripu, ali ova je priča prirodno izašla iz mene - objašnjava Struja, koji je nadimak dobio u djetinjstvu zbog izrazite živahnosti, u doba dok je bio siguran da će kad odraste biti kaskader.

Heroji djetinjstva

A kad već spominjemo šansonu, na stripu “Zapleteni u dimu” je, kako bi se što bolje dočarao Sekulićev poetičan način izražavanja, sudjelovao je i francuski šansonijer Vladimir Anselme čiju glazbu i poeziju slikar izuzetno cijeni.

Iako još nema hrvatskog izdavača, interes francuskih knjižara za “Zapleteni u dimu” je velik, a radi se o velikom tržištu na kojem strip koji opisuje život Klupka na samom rubu društva već pronalazi svoju publiku. Nedavno je autor bio na Salonu knjige, a prošle je godine sudjelovao na projektu Croatie la Voici, zajedničkoj izložbi hrvatskog stripa u Parizu. Tako je imao priliku izlagati originale, a radio je i triptih mural na zidu.

- Pozvali su me na Salon knjige za djecu i mlade zajedno s još 25 autora iz Europe. Od hrvatskih autora sudjelovali smo dramaturginja Lana Šarić i ja, a tema Salona bila je Heroji djetinjstva.

Zapravo glavni lik mojeg stripa, Klupko, kombinacija je mene, nekoliko likova iz mog djetinjstva i nekih izmišljenih likova. Svi likovi koje kreiram nastaju na taj način; pola su izmišljeni a pola inspirirani stvarnim ljudima koje srećem u životu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 23:44