MNOŠTVO PRIČA

‘Mnogi stanovnici Trešnjevke ljeta su provodili družeći se i osvježavajući pored Save‘. Pogledajte sjajne povijesne fotografije

Fotografija kupanja na Savi iz četrdeseti

 /Virtualni Fundus Mst/Priložio: Žarko Kalafatić
Muzej susjedstva podijelio je crtice iz prošlosti: ‘Dani godišnjih odmora svugdje se, pa i u ovom kvartu, koriste i za obavljanje većih pospremanja i radova oko kuće‘

Muzej susjedstva Trešnjevka podijelio je crtice iz trešnjevačkih ljetnih dana zagrebačke prošlosti, priloživši uz njih fotografije prikupljene u virtualnom fundusu Muzeja.

"Mnogi stanovnici Trešnjevke ljeta su provodili družeći se i osvježavajući pored Save. Gradsko kupalište na Savi izgrađeno je 1928. godine i sve do 70-ih i 80-ih predstavljalo je omiljeno mjesto okupljanja velikog broja Zagrepčana. U obnovu kupališta krenulo se tijekom Univerzijade 1987. godine, no početkom devedesetih godina gradske vlasti donose odluku o njegovom zatvaranju. Ljubitelji starog kupališta pisali su peticiju gradu i organizirali proteste, no bez rezultata. Požar 1993. godine uništio je veći dio kupališta te je danas gotovo nemoguće raspoznati mjesto gdje se ono nalazilo. Fotografiju snimljenu 20. srpnja 1943. fundusu je priložio Žarko Kalafatić, a na njoj je snimljena njegova teta Marija Kalafatić, druga s lijeve strane", otkrivaju iz Muzeja susjedstva Trešnjevka te nastavljaju:

image

Fotografija kupanja na Savi iz četrdeseti

/Virtualni Fundus Mst/Priložio: Žarko Kalafatić

"Ostajemo među kupačicama i kupačima, ali sa Save selimo u Zorkovačku ulicu, gdje se nalazilo kupalište u sklopu javnog parka i dječjeg igrališta, u centru radničkog naselja Prve hrvatske štedionice. Park je otvoren 22. lipnja 1940. kao prvi javni park na Trešnjevki. Dječji bazen predstavljao je njegov sastavni dio, vodu je zagrijavalo sunce, a u svojem najdubljem dijelu mjerio je oko 1 m. U pozadini se vidi skulptura Dječak s frulom kipara Frane Kršinića koja je kasnije uklonjena zbog oštećenja. Zdenac od bijelog mramora s horoskopskim znakovima još uvijek se nalazi na istočnom dijelu igrališta. Park je obilježio djetinjstvo mnogim Trešnjevčanima, te i danas predstavlja mjesto igre i druženja. Dječje kupalište nije u funkciji više od 50 godina, a takva su kupališta zatvarana prvenstveno iz higijenskih razloga jer su vrlo brzo postala mjesta širenja zaraza.

image

Razglednica kupališta u Zorkovačkoj

/Virtualni Fundus Mst/Priložio: Miroslav Momčilović

Dok su rekreativni kupači na raspustu tražili najbližu priliku za kvartovskim osvježenjem, trešnjevačke su sportašice koristile ljeto za pripreme za natjecanja. Fotografija plivačice Plivačkog kluba Medveščak Andreje Gregorina snimljena je ispred hotela Panorama 1982. ili ‘83. godine prilikom odlaska na ljetne plivačke pripreme ili natjecanje. Krajem 70-ih i početkom 80-ih, prije infrastrukturne izgradnje za potrebe Univerzijade, PK Medveščak bio je baziran oko zatvorenog bazena Mladost kod Doma sportova izgrađenog 1958. godine. Budući da se radilo o prvom zatvorenom sportsko-rekreacijskom plivačkom objektu u Zagrebu i Jugoslaviji, uz PK Medveščak, ondje je djelovao i PK Mladost. Treninzi za ljetna natjecanja odvijali su se na otvorenom bazenu Mladosti kod Save, a ljetne pripreme za natjecanja PK Medveščak krajem 70-ih i početkom 80-ih održavao je u mjestu Velika kod Požege".

image

Odlazak na ljetne plivačke pripreme ili natjecanje

/Virtualni Fundus Mst/Priložila: Andreja Gregorina

Pišu također: "Dani godišnjih odmora svugdje se, pa i na Trešnjevci, koriste i za obavljanje većih pospremanja i radova oko kuće. Na ovoj fotografiji, snimljenoj početkom 70-ih godina, Antun Toni Mađarić i Stjepan Šantek, otac i ujak Marije Mađerić (kasnije Skuliber), farbaju ogradu obiteljske kuće u Dinarskoj 41a na križanju nekadašnje Ulice Ruže Crnković (danas Dinarske) i Svetoivanske ulice na Remizi.

image

Bojanje ograde obiteljske kuće u Dinarskoj ulici,

/Virtualni Fundus Mst/Priložila: Marija Skuliber

Napuštamo Remizu, ali ćemo se zadržati još malo pred dvorištima trešnjevačkih kuća. Fotografija Ive Raič Stojanović ispred obiteljske kuće u Višegradskoj, naslonjene na žutu "peglicu" čije registracije svjedoče o obiteljskim korijenima, snimljena je u srpnju 1989. godine. Njeni baka i djed iz Slavonije su nakon Velike poplave 1964. godine kupili kuću kako bi njihovo šestoro djece u njoj moglo stanovati za vrijeme školovanja u Zagrebu. Kasnije i sami doseljavaju i dograđuju stambeni prostor na katu te time daju kući oblik koji je zadržala do danas.

image

Fotografija iz Višegradske ulice

/Virtualni Fundus Mst/Priložila: Iva Raič Stojanović

Konačno, pridružujemo se ljetnoj dječjoj igri ispred poznatih trešnjevačkih Papagajki. 1979. je godina, a bicikle s pomoćnim kotačima voze Vedran i Neven Vidmar. Snimila ih je majka Višnja, koja je i priložila fotografiju fundusu. U Papagajke su uselili u drugoj polovici sedamdesetih. Riječ je o kompleksu zgrada s fasadama ružičastih, narančastih i žutih boja na uglu Baštijanove i Golikove ulice na Voltinom. Kvart Voltino nalazi se na mjestu nekadašnjih livada, polja i voćnjaka pod nazivom Blažićko. Gradnja na kvartu počinje 30-ih izgradnjom preteče elektroindustrije Končar uz potok Črnomerec, a šarene Papagajke grade se u sedamdesetima".

image

Neven i Vedran Vidmar ispred Pagajki. Uselili su u drugoj polovici sedamdesetih.

/Virtualni Fundus Mst/Priložila: Višnja Vidmar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 11:40