Senzacionalno otkriće

Na najsvetijem mjestu kršćanstva pronađen davno izgubljeni mramorni dragulj, a cijelo vrijeme bio je svima pred nosom

Crkva Svetoga groba u Jeruzalemu, za koju se vjeruje da se nalazi upravo na mjestu Isusova uskrsnuća

 Mostafa Alkharouf/afp/profimedia/Mostafa Alkharouf/afp/profimedia
Radi se o oltaru iz vremena križarskih ratova a slučajno su ga otkrili, u hodniku crkve koji je inače javno dostupan, građevinski radnici

Oltar iz vremena križarskih ratova, u crkvi Svetoga groba u Jeruzalemu – jednom od najsvetijih mjesta u kršćanstvu, za koju se vjeruje da se nalazi upravo na mjestu Isusova groba, tj. mjestu gdje je Krist uskrsnuo – za koji se vjerovalo da je zauvijek izgubljen, slučajno su otkrili radnici angažirani na radovima unutar crkve. I pritom je taj oltar svima, cijelo vrijeme, bio pred nosom.

Naime, kada su građevinski radnici okrenuli jednu masivnu kamenu ploču naslonjenu na zid, koja je tamo stajala nepoznato vrijeme, kako javljaju iz Austrijske akademije znanosti, otkrili su da je upravo taj nekoliko tona težak komad mramora oltar za koji se smatralo da je nepovratno izgubljen.

"Izgubljeni" oltar nalazio se, inače, u javno dostupnom hodniku u stražnjem dijelu crkve te je sa stražnje strane, koja je bila izložena pogledima, u međuvremenu prekriven brojnim grafitima.

Druga, prednja strana kamenog bloka, veličanstveno je ukrašena, i nije bilo teško u tom bloku prepoznati ploču oltara koji su koristili križari u srednjem vijeku, od kada je oltarna ploča bila posvećena 1149. godine. Za ploču se držalo da je "nestala" nakon velikog požara, početkom 19. stoljeća, koji je uništio dio crkve.

"Znamo za izvještaje hodočasnika iz 16., 17. i 18. stoljeća o veličanstvenom mramornom oltaru u Jeruzalemu", rekao je Ilya Berkovich, povjesničar na Institutu za habsburške i balkanske studije Austrijske akademije znanosti. “Godine 1808. došlo je do velikog požara u romaničkom dijelu crkve Svetoga groba, i od tada je križarski oltar izgubljen - barem su tako ljudi mislili dugo vremena."

Austrijska akademija znanosti otkriće je ocijenila "senzacionalnim", uz pitanje kako je tako važna relikvija mogla tako dugo ostati skrivena od očiju istraživača i znanstvenika i to u jednoj od najintenzivnije istraženih građevina u kršćanstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 21:34