TEŽAK MILIJARDU $

Najiščekivaniji muzej na svijetu napokon otvara svoja vrata: Čuva i čuveno Tutankamonovo blago, ali ima caka...

Posjetitelji razgledavaju postav tijekom probnog otvaranja muzeja

 Khaled Desouki/Afp
Riječ je o svojevrsnoj generalnoj probi pred službeno otvorenje čiji datum još uvijek nije poznat, a godinama se odgađa

Dugo iščekivani Veliki egipatski muzej u Kairu ili jednostavno GEM (Grand Egyptian Museum), najveći arheološki muzej na svijetu, napokon otvara svoja vrata, ali ipak ne do kraja.

Impresivno zdanje u blizini slavnih piramida u Gizi koje je dosad koštalo više od milijardu dolara, otvorit će, naime, 12 dvorana u glavnim galerijama za 4000 posjetitelja dnevno počevši od ovog tjedna, rekao je Al-Tayeb Abbas, pomoćnik ministra za antikvitete za AP.

Datum službenog otvorenja muzeja koji se gradio više od desetljeća, međutim, još nije poznat i više je puta dosad odgađano. Posljednji put je to bilo u studenom 2022. godine. kada je bila u planu velika svečanost inauguracije povodom jedne vrlo važne obljetnice - 100 godina od otkrića Tutankamonove grobnice. No, opet ništa. Neki su dijelovi ipak tada otvoreni no samo za ograničene obilaske.

Abbas je za AP rekao da će probni rad koji počinje u srijedu pomoći u pripremi za potpuno otvaranje muzeja identificiranjem operativnih problema, uključujući dijelove muzeja koji bi mogli postati prenatrpani.

image
Khaled Desouki/Afp
image
Khaled Desouki/Afp

Veliki egipatski muzej projekt je koji se priprema godinama, prvotno je trebao biti otvoren 2011. Veliki problem pojavio se i s izbijanjem arapskog proljeća što je rezultiralo političkim nemirima, prosvjedima i privremenim policijskim satom, a to je dodatno zakompliciralo situaciju i stavilo GEM na čekanje.

Prije četiri godine, 2018., najavljeno je da će konačno biti otvoren 2020. Međutim, pandemija COVID-a 19 značila je daljnju odgodu.

image
Khaled Desouki/Afp
image
Khaled Desouki/Afp

U veljači 2021. iz muzeja su izvijestili da je 98 posto građevinskih radova na objektu završeno te su ujedno najavili da planiraju otvaranje u zadnjem kvartalu te godine. To se nije dogodilo i otvorenje je opet odgođeno. U priopćenju početkom veljače 2022. godine egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta dalo je precizne postotke – završeno je 100 posto strukturnih radova, uključujući golemi atrij i veliko stubište, 99,8 posto unutrašnje opreme, 98 posto vanjskih prostora, dio posvećen artefaktima kralja Tutankamona dovršen je "više od 99 posto" i glavne izložbene dvorane 96 posto. Također, kako su izvijestili, više od 56 tisuća od procijenjenih 100 tisuća artefakata u tom trenutku prebačeno je u novi muzej.

image
Khaled Desouki/Afp
image
Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia/Balkis Press/abaca/abaca Press/profimedia

Veliki egipatski muzej nalazi se oko dva kilometra od kompleksa piramida u Gizi koji je pod zaštitom UNESCO-a i zamišljen je kao svojevrsni spoj između modernog i starog Egipta. Nova impresivna građevina zamijenila je poznati, ali prostorom skučeni Egipatski muzej u Kairu koji je dosad bio glavno odredište za zaljubljenike u drevni Egipat, no ne samo za njih.

image
Balkis Press/abaca/Abaca Press/Profimedia/Balkis Press/abaca/abaca Press/profimedia
image
Khaled Desouki/Afp

Projekt Velikog egipatskog muzeja prvi put je najavljen prije trideset godina, 1992., izdavanjem predsjedničkog dekreta kojim je dodijeljeno gotovo 50 hektara zemlje za taj suvremeni novi objekt. Deset godina kasnije, u siječnju 2002. godine tadašnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak položio je kamen temeljac na mjestu odabranom za projekt. Egipatska vlada objavila je tada i međunarodni natječaj za dizajn novog muzejskog kompleksa na koji se javilo više od 1550 arhitektonskih tvrtki iz 83 zemlje. Na kraju je pobijedila arhitektonska tvrtka Heneghan Peng iz Dublina, koju su osnovali Róisín Heneghan i Shih-Fu Peng, sa svojim ultramodernim konceptom muzeja koji se proteže na čak 500.000 četvornih metara.

image

Neki od artefakata

Khaled Desouki/Afp
image

Drevni kipovi na glavnom stubištu muzeja

Khaled Desouki/Afp

Prema dosadašnjim najavama, a kada je riječ o artefaktima, veliki dio grandioznog muzeja, a za sad još uvijek zatvoren za javnost, posvećen je Tutankamonu i blagu iz njegove grobnice. Brojni predmeti ovdje će prvi put biti objedinjeni i izloženi na jednom mjestu, neki dosad nikad nisu niti bili pokazani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. listopad 2024 16:22