‘SPAŠAVA OD VRUĆINA‘

Nakon što se plivačima na plaži Kantrida u Rijeci ukazala Gospa na - supu, otvoreno joj je i svetište

Gospa od supa

 Tajči Čekada
Unutar zidova svetišta nalazi se zlatni kip u obliku sup daske na kojem je postavljen QR kod, koji vodi vjernike direktno u digitalno svetište

Na plaži Igralište na Kantridi, uz prisustvo velikog broja vjernika, suradnika i prijatelja, svečano otvorena kapelica i prvo svjetsko digitalno svetište posvećeno Gospi od Supa. Svečanost je predvodila Tajči Čekada, dugogodišnja organizatorica "Blagdana ukazanja Gospe od Supa", koja je simboličnim činom otvorila svetište, time obilježivši petu obljetnicu ovog događaja.

Kapelica je, poručuju organizatori, "izgrađena suvremenom 3D print tehnologijom. Unutar njenih zidova nalazi se zlatni kip u obliku Sup daske na kojem je postavljen QR kod, koji vodi vjernike direktno u digitalno svetište. Ovo jedinstveno rješenje omogućuje da, bez obzira na fizičku udaljenost, vjernici u svakom trenutku ostave svoje molitve, želje i poruke, koje će biti trajno zabilježene u beskonačnom prostoru virtualnog svetišta.

image

Gospa Sup

Press
image

Gospa Sup

Press

Kako nastavljaju organizatori događaja: "Digitalno svetište, iako virtualno, funkcionira poput tradicionalnih svetih mjesta – omogućuje vjernicima da ostave svoje misli i molitve, stvarajući digitalni trag duhovnosti dostupan svima, bilo gdje u svijetu".

Tajči Čekada je tijekom otvaranja izrazila posebno zadovoljstvo postignućem ovog dugogodišnjeg projekta: "Naša upornost, rad i angažman u održavanju i obilježavanju blagdana ukazanja doista su se isplatili. Danas je Gospa konačno dobila kapelicu i zasluženo svetište, čime se na neki način zaokružuje ovaj naš šestogodišnji poduhvat." Posebno je zahvalila svim suradnicima i prijateljima koji su pridonijeli realizaciji ovog projekta, istaknuvši koordinatoricu Saru Jakupec, Andreja Žic Paskučija, koji već godinama održava stranicu www.gospaodsupa.com i koji je ove godine izradio digitalno svetište, Marka Tomića, koji je isprintao kapelicu, Sanju Prodan, dokumentaristicu i snimateljicu, te Laylu Munitić za tehničku podršku.

image

Gospa Sup

Press

Podsjetimo, kako smo pisali, umjetnički projekt "Gospa od supa" otpočeo je 2019. godine performansom umjetnice Tajči Čekade, koja je izvedbom i pojavom upriličila ukazanje lika Marije, veslajući uz duž plaže Kantrida na sup dasci. Performansom se, poručila nam je tada umjetnica, propituje biblijska ikonografija te pojavnost iste u izvedbenoj umjetnosti kroz direktan susret s vjernicima, kupačima, turistima i posjetiteljima plaže Kantrida. Od inicijalnog performansa ukazanja, svake godine u isto vrijeme događaj se nastavlja kao spomen na ukazanje te se izvodi u različitim medijima. Ovim radom umjetnica propituje osobna i društvena stajališta o dokazivanju i istinitosti praktične vjere te kroz cjelokupni ciklus promišlja o načinima kojima se prezentira vjera u suvremeno, tehnološko doba te se poigrava idejom medijske vidljivosti i slobode umjetničkog izraza naspram nerijetko usko postavljenih granica vjerskih organizacija. Mjesto ukazanja se na zabavan način promovira s ciljem prepoznavanja nove vjerske destinacije, nudeći kupačima molitvu koja ih spašava od vrućina, utapanja i virusa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 11:47