DRAMATIČNI PRIZORI

Otkrivamo kako će izgledati novi zastor u zagrebačkom HNK: ‘Naše se doba, kada je riječ o ubijanju, razlikuje od prošlosti samo u tehnici‘

Zlatko Kauzlarić Atač: Svečani zastor HNK (detalj)

Na predstavljanju u subotu bit će izloženi i drugi zastori koji se rijetko mogu vidjeti, među kojima su Karasov, Bukovčev, Hegedušićev...

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu u subotu, 5. listopada 2024. u 10 sati predstavit će novi, osmi po redu, svečani zastor čiji je autor Zlatko Kauzlarić Atač znameniti hrvatski slikar, scenograf, kostimograf i kazališni redatelj .

U ovom se svom radu prema prvim slikama koje je objavilo kazalište, Atač nadahnuo Markom Marulićem - u jednom dijelu zastora, naslikao je portret renesansnog pjesnika prema čuvenom Meštrovićevu kipu.

"Centralni lik na zastoru je Marulić", kaže Atač. "Lijevi dio je posvećen Marulićevu vremenu, a desni našem, koje se razlikuje od njegova, kad je riječ o ubijanju, samo u tehnici", tumači umjetnik. Tu su i drugi motivi vezani za Marulića, dodaje - njegov potpis, prvo izdanje Judite, nadgrobni spomenik...

Novi će zastor, kako nam je otkrio umjetnik, biti ujedno dio scenografije u operi "Judita" Frane Paraća čijom premijerom u petak 4. listopada zagrebački HNK otvara sezonu.

image

Zlatko Kauzlarić Atač: Svečani zastor HNK (detalj)

image

Zlatko Kauzlarić Atač: Svečani zastor HNK (detalj)

image

Zlatko Kauzlarić Atač: Svečani zastor HNK (detalj)

A osim predstavljanja novog zastora, "koji postaje simbol kazališta i važan dio kazališnog interijera", HNK u subotu planira pokazati i druge svečane zastore koji se, inače, rijetko mogu vidjeti. Publika će tako na sceni zagrebačkoga HNK-a imati priliku vidjeti jedan željezni i osam oslikanih zastora koji se postavljaju u različitim svečanim prigodama, a o kojima će tom prigodom govoriti dr. sc. Zlatko Blažeković

"Riječ je o iznimno velikom broju zastora čak i za najveće kazališne kuće", ističu iz HNK. Svečane zastore za središnju nacionalnu kazališnu kuću izveli su tijekom njezine duge povijesti neki od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika: Vjekoslav Karas (1850.), Vlaho Bukovac (1895.), Fran Šimunović (1969.), Krsto Hegedušić (1969.), Ivan Lacković (1994.), Ivan Lovrenčić (1997.) te Vasilije Jordan (1999.), dok je željezni zastor prema likovnoj osnovici Kamila Tompe. Posljednji je djelo Kauzlarića Atača te će biti svečano predstavljen i otkriven pred publikom u gledalištu".

Iz HNK podsjećaju da su svečane kazališne zastore pokazali u studenome prošle godine, također uz stručno predavanje dr. sc. Blažekovića pred punim gledalištem.

"Zbog toga ćemo i u ovoj prilici pozornicu HNK-a nakratko pretvoriti u galerijski prostor i pokazati sve svečane scenske zastore", poručuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 16:01