NOVI PROJEKT

Ovi će hrvatski političari dobiti najbolju zgradu ikad. Pogledajte kakav ih pogled čeka svako jutro

 Hka/
O mogućem preseljenju govori se od 2020. godine jer je postojeća povijesna zgrada u lošem stanju

Neke lokacije jednostavno su bogom dane, uz rijeku i s pogledom na more u relativnoj daljini te u okružju tri planine, a još kad u to sjedne kvalitetna arhitektura... Dakako, govorimo o Omišu i njegovoj Cetini, pogledu na brački kanal, koji ima i Dinaru, Mosor i Poljičku planinu.

Na samom ušću Cetine ostala je jedna velika prazna parcela, gdje će se sad graditi zgrada gradske uprave Omiša, a oko nje će biti park i parkiralište, koje je na lokaciji od ranije poznatoj po tome što je tu ljeti skoro pa oduvijek bio lunapark.

image
Hka/

Rezultate javnog natječaja za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog natječaja zgrade gradske uprave na području Ribnjak u Omišu nedavno je objavila Hrvatska komora arhitekata. Prva nagrada dodijeljena je radu arhitekta Domagoja Bolanče, Zorana Šimunovića i Nikole Mikulića, sa suradnikom inženjerom strojarstva Jurajom Hrgom. Zgrada u obliku slova "u" imat će manji trg u svojoj unutrašnjosti, stilski u duhu moderne. Zasigurno će imati vrhunske suvremene urede. Na rubu obuhvata lokacije kod parkirališta već su posađena stabla, a vidljivo je da se u natječaju dosta pazilo na to da bude zelenila na lokaciji koja je zapravo idealna za sadnju jer je uz rijeku koja je u podnožju, te su na ovom širem području i palme uspijevale bolje nego drugdje na obali...

Adresa gradske uprave u Omišu godinama je na Fošalu, preko puta kafića Turjun, odnosno na Trgu kralja Tomislava 3, u staroj zgradi vjerojatno iz doba austrijske uprave ili Kraljevine SHS, te su u njoj još katastar i ured Županije. O mogućem preseljenju na Priko govori se još od 2020. godine jer je zgrada u lošem stanju i njena je obnova nužna.

Članovi Ocjenjivačkog suda odabira projekta za novu zgradu bili su arhitekt Nikola Popić, predsjednik Ocjenjivačkog suda, dok su Ivo Tomasović i Zora Lelas Ković predstavnici raspisivača - investitora Grada Omiša, te arhitekti Bojan Baletić i Ante Mardešić. Kod vrednovanja radova gledali su kakva je estetska i oblikovna kvaliteta rješenja, funkcionalnost rješenja, ekonomičnost rješenja, energetska učinkovitost...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2024 14:34