ČEKAJU NEŠTO BOLJE

Pogledajte ove skulpture uz grafite mačaka u Masarykovoj. Dvojica sjede na stolicama...

Festival Okolo

 Sanjin Kaštelan
Rad Karla Risa dio je festivala ulične umjetnosti Okolo

Novu rundu obilaska „Okolo“ započnite u pješačkoj zoni u Masarykovoj i usput se suretnite sa skulpturama „Doba iščekivanja“ i „Obumbratio“ kipara Karla Risa, kojima umjetnik istražuje njihove međuodnose, ali i odnose s prolaznicima, najavili su iz festivala.

Pozivaju vas i da prošećete do Parka kralja Petra Svačića i prolaskom kroz „Tun-el“ Manuele Pauk zavirite u tajanstveni svijet mikroskopskih stvorenja koja svoj život provode u kapljicama vode, a kako izgledaju različiti aspekti gradskog pejzaža kroz umjetničku interpretaciju keramike doznajte istraživši „Segmente grada“ Diane Trohar na Zrinjevcu. Ako vas put odvede prema Lisinskom, ne propustite rashladiti se jednom od lepeza za „Pirkanje“ Jelene Petric, koja je pretvorila staklenu tramvajsku stanicu na uzavrelom betonskom bespuću u smjeru zapada u utočište od sunca prošarano sjenama i tako na neobičan način upozorila na nužne promjene u svakodnevnom urbanom okolišu. „Čitanje ljubavi“, je projekt koju donosi tandem "Nas dve" u suradnji s izdavačkom kućom Fraktura, ispisujući ljubavnu poeziju odabranih autora Frakture na četiri lokacije oko Hrvatskoga narodnoga kazališta, dvije u Bakačevoj ulici i jednoj na Trgu bana Jelačića. Za kraj, prošećite ili se provozajte po Ilici sve do kućnog broja 227, gdje možete pogledati kako su ispale „Jednostavne akrobacije“ poznatog street art umjetnika iz Beograda Arteza.

Karlo Ris hrvatski je kipar mlađe generacije koji se kroz svoj rad bavi temama socijalne psihologije i promatranjima ljudskog stanja. U svom izričaju često koristi reducirane, stilizirane forme kojima nastoji proizvesti emocije u promatraču. Skulptura Doba iščekivanja tematizira vječno iščekivanje nečeg boljeg ili više željenog, bilo da je riječ o društvenoj promjeni, plaći na kraju mjeseca ili dolasku voljene osobe. Ovim radom umjetnik se osvrće na taj osjećaj koji nas sve povezuje, ali međusobno i otuđuje te istovremeno iščekuje publiku koja će sjesti između figura i učiniti skulpturu potpunom. Kroz Obumbratio umjetnik istražuje međuodnos dviju skulptura, jedne naizgled potpuno nepomične i druge koja kao da se želi pokrenuti iz svog mjesta, nastojeći promijeniti svoje stanje. Ove skulpture se nadovezuju na rad Doba iščekivanja te zajedno pričaju priču o osobnom napretku, probijanju okvira i težnji ka promjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 11:55