ZVALI SU I POLICIJU

Slučajno otkriven sarkofag star 1700 godina: služio je kao šank posjetiteljima kafića u baru na plaži!

Plaža Zlatni Pjasaci, Varna

 Topfoto/topfoto/profimedia/Topfoto/topfoto/profimedia
Bivši policajac posjećivao je beach bar na plaži poznatoj kao Sv. Konstantin i Elena dok je bio na odmoru kada je primijetio stol

Drevni rimski sarkofag otkriven je maskiran kao stol u turističkom baru na plaži u Bugarskoj. Relikvija stara 1.700 godina navodno je pronađena na pješčanim obalama Crnog mora, u blizini Varne gdje su ju pronašli radnici Radjana Beach Bara piše Daily Mail.

Bivši policajac posjećivao je beach bar na plaži poznatoj kao Sv. Konstantin i Elena dok je bio na odmoru kada je primijetio stol. Turist je obavijestio lokalne vlasti koje su dovele arheologe kako bi potvrdili je li riječ o povijesnom artefaktu.

Fotografije i videozapisi objavljeni na internetu otkrili su da je drevni sarkofag korišten kao bar od 2020. godine što je navelo dužnosnike da pokrenu istragu o tome kako je predmet završio na plaži.

Arheolozi su pozvani na mjesto događaja i potvrdili da su kovčeg od ljuskastog vapnenca i njegovi ukrasni elementi u skladu s drugim relikvijama iz sjeverozapadne Bugarske u to vrijeme. Antički kameni lijes sa strane je imao ukrase u obliku girlande, životinjskih rozeta i labrisa, odnosno sjekire. Sam je vrh sarkofaga zamijenjen novom kamenom pločom koja je služila kao šank posjetiteljima kafića.

Iako su arheolozi iz Regionalnog povijesnog muzeja poručili kako im se čini da je sarkofag nanovo obojen za bugarsku novinsku kuću Dnevnik su potvrdili, nakon što su dio boje uklonili, da je autentičan.

Arheolog Alexander Minchev i njegov tim utvrdili su da izvorna struktura i unutrašnjost kamena potječu iz drugog stoljeća nove ere. Rimski sarkofag dug skoro dva i pol metra premješten je u Arheološki muzej u Varni gdje će biti podvrgnut dodatnim ispitivanjima.

Ne zna se odakle sarkofag dolazi no arheolozi su za Dnevnik rekli kako sarkofag nije tipičnog izgleda kao drugi rimski artefakti pronađeni u Varni te da postoji velika vjerojatnost kako dolazi iz neke druge Bugarske regije.

„U Bugarskoj, svaki predmet koji ima arheološku vrijednost, bez obzira gdje, kada i tko ga je pronašao, pripada državi. Odnosno, osoba koja ga je pronašla dužna ga je predati u najbliži muzej. Kako je sarkofag završio u Varni i to još na plaži mora se istražiti, a to je posao za policiju i možda tužiteljstvo“, rekao je.

Vlasti i policija još nisu optužili i priveli nikoga, ali je slučaj proslijeđen Okružnom tužiteljstvu u Varni koje je otvorilo pretkrivičnu istragu kako bi se otkrilo kako je sarkofag završio na plaži i zašto je prenamijenjen u bar.

U Bugarskoj se često trguje rimskim artefaktima, a policija je zaplijenila šokantnih 4600 arheoloških predmeta koji su u Ujedinjeno Kraljevstvo doneseni iz Bugarske 2020. godine. Ti su predmeti došli iz vojnih logora koji su se nekada nalazili u sjevernoj Bugarskoj, a uključivali su urne, svjetiljke, vrhove strijela i antičke novčiće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2024 11:05