Laibach u Laubi

Spojili Picassovu Guernicu i slovenske partizane pa djelo nazvali po Hitlerovoj operaciji iz 1941. godine

Laibachov rad ”Unternehmen Barbarossa” izložen je u zagrebačkoj Laubi

 Tomislav Krišto/Cropix
Jučer je otvorena izložba na kojoj se rad "Unternehmen Barbarossa", izveden na tepihu dimenzija Guernice, prvi put javno prikazuje

U Kući za ljude i umjetnost Lauba sinoć je otvorena izložba AUSSTELLUNG! LAIBACH KUNST: Unternehmen Barbarossa + Assimilator, a tim je povodom organiziran i Artist talk sa slovenskom grupom Laibach i svjetski poznatom organizacijom A/political, u čijoj se kolekciji nalazi izloženi rad “Unternehmen Barbarossa”. U razgovoru su sudjelovali Ivan Novak iz Laibacha i George Chetwode (A/political).

image

Laibachov rad "Unternehmen Barbarossa" izveden je kao tepih, koji je izradila obitelj iz Afganistana, te u tehnici tuša

Tomislav Krišto/Cropix

Rad "Unternehmen Barbarossa" (Operacija Barbarossa, naziv za Hitlerov plan napada na SSSR u lipnju 1941.) napravljen je kao tepih, u istim dimenzijama kao Picassova Guernica, koji se na zagrebačkoj izložbi prvi put javno prikazuje, a izradila ga je jedna obitelj iz Afganistana uz pomoć organizacije A/political. Rad spaja slavnu Guernicu, slovenske partizane i proizvođače tepiha u Afganistanu.

image

Laibachova izložba u Laubi

Tomislav Krišto/Cropix

- Uzeli smo grafike slovenskog partizanskog grafičara Nikolaja Pirnata i napravili neku vrstu slovenske Guernice - objasnio je Ivan Novak.

Isti rad napravljen je i u verziji u tušu, i također ga se može vidjeti u Laubi na izložbi koja će biti otvorena do 20. kolovoza.

"Bez obzira na to s kojim političkim i kulturnim režimima imali posla", kaže se u najavi izložbe, "Laibach je uvijek znao kolažirati naizgled benignu pop-kulturu, ideološki novogovor i militantnu ikonografiju kako bi stvorili spektakl užasa od kojeg ćemo ustuknuti upravo zato što ćemo ga prepoznati oko sebe i sebe."

image

Laibachova izložba u Laubi

Tomislav Krišto/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 11:08