S PLACA PO KNJIGE

U Koprivnici se gradi nova tržnica, u sklopu istog projekta je i knjižnica. Ruši se bivša Podravkina tiskara

Centar Koprivnice

 Zeljko Hajdinjak/Cropix
Sve zgrade se ruše, osim jedne – prodajnog objekta varaždinske Koke usred tržnice koji je jedini u privatnom vlasništvu

Grad Podravke trebao bi dobiti novu tržnicu te polivalentni centar, koji bi uključivali tržnicu, knjižničarsku djelatnost, organizacije civilnog društva, ekološko parkiralište s intermodalnim terminalom te okoliš. Grad Koprivnica, naime, raspisuje, a Udruženje hrvatskih arhitekata provodi urbanističko-arhitektonski natječaj za izradu idejnog rješenja za njihovu izgradnju.

Tržnicu i polivalentni centar namjeravaju izgraditi u unutrašnjosti bloka u gradskoj jezgri istočno od zgrade gradske uprave, gdje se danas nalaze tržnica i parkiralište, s ciljem osiguravanja što bolje kvalitete javnog života te što veće pristupačnosti javnih usluga.

Kako se pisalo, prostor zahvata je gradska tržnica s parkiralištem i svim pomoćnim objektima unutar zone te prostor bivše Podravkine tiskare s upravnom zgradom u čijem je prizemlju danas Podravkin dućan. Sve zgrade se ruše, osim jedne – prodajnog objekta varaždinske Koke usred tržnice koji je jedini u privatnom vlasništvu.

Zgrade tiskare i Podravkin dućan odmah će se rušiti, a sadašnji prostor tržnice sukcesivno, tek nakon što se izgradi novi. Predviđeno je, dakle, da tržnica radi cijelo vrijeme, bez prekida, svojedobno su pisali mediji.

Obuhvat zahvata iznosi u dijelu za realizaciju 10607m2, a u anketnom dijelu 5751m2.

Na temelju izrađene projektno-tehničke dokumentacija Raspisivač će provesti postupke javne nabave radova i robe ukupne procijenjene vrijednosti investicije 7.033.100,00 eura.

U Hrvatskoj inače postoji nekoliko sjajnih novih tržnica. O ulozi te značaju tržnica 2021. su godine govorili nagrađivani arhitekti Dinko Peračić i Miranda Veljačić koji su gradili i namjeravali graditi niz tržnica po hrvatskoj obali, od Vodica preko Tisnog, Brižina u Kaštel Sućurcu i Benkovca, u Starom Gradu na Hvaru, u Splitu i Dubrovniku...

Današnje tržnice, građene prema dinamici razvoja grada, zadnjih desetljeća ne prate suvremene urbane procese i slabo ispunjavaju svoju funkciju. Nije se osigurala potrebna prometna pristupačnost, trgovački centri su preuzeli velik dio poslovanja, online i direktna prodaja oblikuju nove navike kupaca, stanovništvo se premješta iz centra grada prema periferiji, a centar, naročito u gradovima uz more, zauzima turizam. Istovremeno raste potreba za zdravom i provjerenom hranom. Tijekom svih ovih promjena tržnice su ostale zapuštene u istom stanju", objasnili su tada te dodali:

"Značajne su u stvaranju uvjeta za lokalnu proizvodnju hrane kroz poljoprivredu, ribarstvo i obrte, a time važne i za sigurnost opskrbe hranom. Poticanjem kvalitetne prehrane pridonose zdravlju građana. Trgovina na malo koja se odvija na tržnicama dodatan je poticaj lokalnoj ekonomiji i rasporedu prihoda u širim slojevima društva. Socijalizacija u javnim prostorima, koju tržnice potiču, važna je za osjećaj povezanosti građana i kvalitetu gradskog života. Obnova i izgradnja tržnica ujedno je i obnova javnih prostora koji se nalaze u centru grada i središtima naselja. Uz tržnice se u pravilu okupljaju i drugi trgovački, uslužni i poslovni sadržaji. Kvalitetno raspoređene tržnice osnova su ‘pješačkog grada‘. Tržnice postaju središta susjedstva i pokretač obnove javnih površina i sadržaja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 17:34