BURAN ŽIVOT

U stubištu najveće zgrade u Hrvatskoj jedan je student 2 mjeseca skriven živio, tu su se i svadbe odvijale. Upravo slavi 50 godina

 Goran Mehkek/Cropix
Svaki od ulaza Mamutice broji po više od 120 stanova u kojima živi oko 5000 ljudi, a u njoj su živjeli brojni poznati

Jedan domišljati student je želio uštedjeti kako bi mogao ići na Euro 2004. u Portugal. Tako je otkazao smještaj u svom unajmljenom stanu u Travnom i dva mjeseca je spavao na stubištu jedne zgrade u Mamutici, i to na pretposljednjem katu. Dugo ga nitko nije susreo s obzirom na to da se svi koji ondje žive koriste liftom. Ipak, otkrio ga je jedan nestanak struje kad su se stanovnici ove velike stambene zgrade morali više zadržavati po stubištima. To je samo jedna od urbanih legendi koje i danas prepričavaju stanari o životu u jednoj od najvećih stambenih zgrada u Europi.

Mamutica upravo slavi 50 rođendan, a neki se još sjećaju kako se u godinama nakon njenog useljenja često znalo družiti u njezinim hodnicima. Postavili bi dugački stol i tamo se okupljali susjedi. Čak je i jedna svadba bila baš u Mamutici. U to doba oko Travnog u nastajanju stajala su polja kukuruza, a stanovnike novog naselja uspavljivao je kreket žaba, koje su živjele u velikom jezeru nastalom u iskopu pokraj Mamutice. Napravili su ga radnici kojima je šljunak trebao za gradnju.

U sklopu zdanja dugačkog oko 240 metara smjestilo se ukupno devet ulaza. Njih šest čine veliku Mamuticu, a preostala tri malu. Zgrada je visoka 60 metara i ima 19 naseljenih katova, a svaki od ulaza broji po više od 120 stanova u kojima živi oko 5000 ljudi. Preko deset hrvatskih gradova broji manje stanovnika od Mamutice.

U sklopu zgrade nalazi se i 256 garaža i više od 20 lokala na razini platoa, a njezinih ukupno 100 tisuća metara kvadratnih vrijedi više od 135 milijuna eura.

Mamutica u Ulici Božidara Magovca građena je od 1974.-1977. prema projektu Đure Mirkovića i Nevenke Postružnik. Zapravo, radi se o dvije zgrade, maloj i velikoj Mamutici, koje su povezane pješačkim platoom, a ispod njega i garažama u razizemlju. Premda bi se na prvi pogled izvana mogla doimati nezgrapno i neudobno, zgrada je sasvim udobna i uredna iznutra.

Ima prostrane, komforne, kvalitetne stanove, dok u blizini ima sve što čovjeku treba za svakodnevni život.

image
Biljana Blivajs /Cropix

Mamutica ima još jedan veliki plus - samo dvije zgrade u Zagrebu mogu izdržati najrazorniji potres. To su Mamutica i Super Andrija.

- Prilično je velika, to je njezin nedostatak. No, nismo mi izmislili te dimenzije, nego je takav bio projektni zadatak. Urbanist nam je rekao koje su dimenzije ‘kuće‘ i mi smo projektirali unutar tih zadanih dimenzija. Nastojali smo vizualno što više umanjiti kuću, da gore ne bude ravni krov, nego da je razveden. I mislim da smo u tome uspjeli, da se izvana ne primjećuje da zgrada ima 1300 stanova - ispričao je u intervju Jutarnjem arhitekt Đuro Mirković.

Travno je bilo zamišljeno kao gradilište za velike tvrtke, koje su tada bile Tehnika, Industrogradnja i druge. Te su tvrtke posao dobile izravno, po kvaliteti gradnje, pa su tako ova četiri nebodera i Mamutica pripali Industrogradnji, gdje je Mirković radio.

Zgrada se nije useljavala odjednom, nego po stubištima. Bila je ogromna i ljudi su bili sretni što ulaze u svoje nove stanove, svi su reagirali pozitivno, ispričao je.

image
Marko Todorov/Cropix/Cropix

Živjeli su ondje i brojni poznati - glumci Mustafa Nadarević, Božidar Orešković, Ivica Vidović, pjevač Danijel Popović...

Prvotno se trebala zvati Tratinčica. Naime, za urbanistički plan Travnog bio je zadužen Miroslav Kollenz koji je odlučio da će čak 60 posto prostora ostaviti za parkove. Da bi to bilo izvedivo u naselju su nicali betonski divovi koji su dobivali imena po poljskom cvijeću. No, ime nije zaživjelo, a Mamuticom su je ubrzo nakon useljenja prozvali stanari.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 10:25